2min

Eerder dit jaar verscheen een verslag in de Washington Post waarin werd gesteld dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA de locatie van mobiele telefoons kan lokaliseren, zelfs indien deze uitgeschakeld zouden zijn. Fabrikanten Nokia en Samsung beweren echter dat dit onmogelijk is.

Volgens het verslag in de Washington Post van juli dit jaar zou de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA negen jaar geleden een techniek hebben ontwikkeld waarmee zelfs uitgeschakelde toestellen gelokaliseerd kunnen worden.

Naar aanleiding hiervan is de Britse privacywaakhond Privacy International in augustus dit jaar bij acht verschillende fabrikanten langsgegaan om te kijken in hoeverre deze techniek om toestellen te lokaliseren technisch gezien mogelijk zou zijn. Uit de verklaringen van de fabrikanten blijkt niets te wijzen op aanwezige kennis omtrent deze techniek.

Google verklaarde: "Als een mobiel apparaat uitgerust met Android staat uitgeschakeld, is er geen enkel onderdeel van het besturingssysteem dat aan blijft of enig signaal afgeeft. Google bezit ook niet de technische mogelijkheid een toestel op afstand in te schakelen." Fabrikanten Nokia en Samsung melden eveneens dat ze het technisch niet mogelijk achten, hoewel Samsung wel opmerkt dat er er applicaties bestaan die het doen lijken alsof de batterij van een toestel leeg is, terwijl dit feitelijk niet zo is, waardoor de gebruiker om de tuin kan worden geleid.

Het Zweedse Ericsson stelt dat het technisch gezien wel mogelijk kan zijn, mits het toestel hiervoor gebruikmaakt van bepaalde malafide applicaties. Ars Technica bericht dat het met de hedendaagse geavanceerde techniek eventueel mogelijk zou kunnen zijn uitgeschakelde toestellen te lokaliseren. De vraag die rest is of deze techniek negen jaar geleden ook al mogelijk was.