2min

Tags in dit artikel

, , ,

In Europa zijn internetbedrijven verplicht om metagegevens over e-mails, telefoontjes en internetverkeer bij te houden. Volgens Cruz Villalón, advocaat-generaal van het Europese Hof, is dit echter in strijd met de Europese grondrechten.

Cruz Villalón, advocaat-generaal van het Europese Hof, heeft in een advies aan Hof aangegeven dat de bewaarplicht van de metagegevens die internetbedrijven hebben van burgers in strijd is met de Europese grondrecht. Dit advies gaf de Spaanse jurist in een rechtszaak tussen een Ierse burgerrechtenorganisatie en de Ierse overheid. De metagegevens die worden opgeslagen worden gebruikt door justitie in onderzoek naar misdrijven.

In Nederland is de termijn waarop de metagegevens bewaard moeten worden tussen de zes en twaalf maanden, afhankelijk van het type gegevens. In andere Europese landen worden de gegevens maximaal twee jaar opgeslagen. Daarnaast bestaat er onzekerheid over de redenen die geldig zijn om deze gegevens op te mogen vragen.

De gegevens worden niet door de overheid opgeslagen, maar door de internetbedrijven. Hierdoor is er niet met zekerheid te zeggen wie er allemaal toegang krijgt tot de gegevens. Daarnaast is er geen Europese wetgeving die dicteert dat de gegevens lokaal op worden geslagen. Hierdoor is de data gevoeliger voor hackers. Ook bestaat de mogelijkheid dat inlichtingen- en opsporingsdiensten uit het buitenland de gegevens weten te bemachtigen.

In de Benelux is het zo dat de locatie, de persoon met wie gemaild wordt en de bezochte sites opgeslagen worden. De inhoud van de communicatie wordt niet opgeslagen. Buitenlandse bedrijven vallen niet onder de bewaarplicht.

Villalón is van mening dat het feit dat er geen inhoudelijk informatie wordt opgeslagen niet genoeg is om de privacy van burgers te bewaken. Hij is van mening dat de richtlijnen van de wetgeving legitieme doelen nastreven, maar dat waarborgen ingebouwd moeten worden om ervoor te zorgen dat niet de privacy van de burgers risico loopt. "Totdat er maatregelen zijn genomen om de privacy van burgers te garanderen, moet de bewaarplicht echter tijdelijk worden opgeschort," aldus Villalón.

De Nederlandse burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is het niet eens met Villalón. "Helaas houdt de adviseur tegelijkertijd de deur open voor massale opslag van gedragsgegevens onder striktere voorwaarden," aldus Ot van Daalen van Bits of Freedom. De organisatie is echter wel tevreden met het feit dat Villalón pleit voor scherpere voorwaarden voor de opslag van gegevens en een kortere bewaarperiode.