2min

De Noorse overheid heeft besloten de Bitcoin niet te erkennen als echt geld. De digitale valuta wordt echter wel gekwalificeerd als vermogen, waarover winstbelasting zal moeten worden betaald.

In navolging van onder andere de Chinese en Duitse overheid heeft nu ook Noorwegen besloten de Bitcoin niet als wettig betaalmiddel te erkennen. Wel zal de Bitcoin worden beschouwd als vermogen en zal hierover dus winstbelasting betaald moeten worden. Dit belastingpercentage zal worden gesteld op 25 procent.

Het hoofd van de Noorse belastingdienst Hans Christian Holte verklaart: "Bitcoins vallen niet onder de gebruikelijke definitie van geld of valuta. We hebben gekeken hoe we deze digitale munt op een juiste en verantwoorde manier kunnen verwerken in het belastingstelsel."

Toch lijkt er op internationaal niveau nog geen uniform beleid te zijn vastgelegd. Begin deze maand verklaarde de Chinese Volksbank dat de banken in China de Bitcoin niet zullen accepteren als betaalmiddel. Lijnrecht daar tegenover staat dat bijvoorbeeld een Cypriotische universiteit de Bitcoin wel accepteert als geldig betaalmiddel voor studenten, om het collegegeld te voldoen aan. Ook werd vandaag bekend dat investeerder Cameron Winklevoss de digitale munt nog een grote waardestijging ziet maken.

Tevens is er door de Europese Bankautoriteit (EBA) gewaarschuwd voor de risico’s die het gebruik van de Bitcoin met zich mee brengt. Hierin wordt aangegeven dat de munt gevoelig is voor hackers. Tevens biedt de Europese wetgeving geen tegemoetkoming voor consumenten die het slachtoffer zijn geworden van ontvreemding van hun virtuele valuta.

Wil je zelf aan de slag gaan met Bitcoins? Bekijk dan onze tutorial: Hoe maak, mine of delf je Bitcoins?