2min

Google was al bezig met de ontwikkeling voordat Apple de iPhone aankondigde, maar wat de zoekgigant op die bewuste dag in 2007 had, ging linea recta de prullenbak in. Google’s resultaat op dat moment zag er in één klap uit als een product uit de jaren ’90. Dat zegt Chris DeSalvo, een software-specialist van Google.

Android moest van de grond af aan opnieuw worden opgebouwd nadat Google zag wat Apple had ontwikkeld. "Als consument was ik zwaar onder de indruk van de iPhone. Ik wilde er direct een hebben. Als een programmeur van Google dacht ik echter: "We moeten opnieuw beginnen." Wat wij op dat moment hadden zag er ineens uit als iets uit de jaren ’90. Het was een van die dingen die pas duidelijk worden wanneer je het voor het eerst ziet."


Google had zich tijdens de initiële ontwikkeling van Android voornamelijk gericht op Microsoft. De softwaregigant was in 2005 -toen de ontwikkeling van Android werd gestart- de dominante partij met Windows Mobile. Apple had Microsoft echter duidelijk niet nodig voor de ontwikkeling van de iPhone en putte inspiratie uit andere bronnen, waaronder mede-oprichter Steve Jobs zelf. Google’s plannen werden binnen no-time omgegooid, om te reageren op de iPhone.

De code van Android was overigens wellicht nog revolutionairder dan de iPhone, want Google had het besturingssysteem zo gemaakt dat het op een grote variatie aan toestellen zou kunnen draaien. Maar Android had een groot probleem: De interface en toestellen waren lelijk, terwijl de iPhone een grote cool-factor had. Google had zijn geld bovendien gezet op fysieke toetsenborden. Google koos uiteindelijk voor een tussenweg en bracht twee jaar later de eerste Android-telefoon (de T-Mobile G1 van HTC) uit met een uitklapbaar fysiek toetsenbord.

Inmiddels is Android de dominante partij op de smartphonemarkt.