1 min

De sociale netwerksite Facebook is aangeklaagd vanwege het mogelijke aftappen van informatie in berichten die door gebruikers onderling worden gestuurd. Deze informatie zou vervolgens worden doorverkocht aan adverteerders.

Volgens de Amerikanen Matthew Campbell en Michael Hurley overtreedt Facebook twee privacywetten. In een aanklacht die op 31 december afgelopen jaar is ingediend, wordt de populaire sociale netwerksite van dergelijke dubieuze activiteiten beticht.

De beide aanklagers baseren hun aantijgingen op de bevindingen van het Zwitserse High-Tech Bridge, een bedrijf dat gespecialiseerd is in online veiligheid. Dit bedrijf verklaarde afgelopen augustus dat onder andere Facebook zich schuldig maakt aan het lezen van URL’s die in privéberichten van en naar gebruikers worden gestuurd. Dit kwam naar boven door het nagaan van de inkomende verzoeken van de webserver. Overigens zouden ook Google en Twitter deze discutabele werkwijze hanteren.

De eis die de aanklagers noemen wat betreft een schadevergoeding een bedrag van 100 dollar (73 euro) per dag dat de privacyschending heeft plaatsgevonden, of een vast bedrag van 10.000 dollar (7.290 euro) per gebruiker. Bovendien zal Facebook moeten stoppen met het onderscheppen en scannen van de privéberichten van haar gebruikers.

Een zegsvrouw van Facebook reageerde op de aanklacht met de bewering dat deze niet met bewijs kan worden onderbouwd.