1 min

Chipbakker Intel zal in 2014 duizenden werknemers moeten ontslaan. De Amerikaanse fabrikant heeft momenteel zo’n 108.000 werknemers op de loonlijst, maar moet zo’n 5 procent de deur wijzen, dat zijn meer dan 5.000 mensen.

De ontslagen komen in navolging van een jarenlange afname van het aantal PC-verkopen, wat één van de grootste inkomstenbronnen van Intel is. De chipbakker ziet de markt overigens wel stabiliseren, zo werd aangegeven bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Van de meer dan 5.000 werknemers die niet langer voor Intel zullen werken zal een gedeelte vervroegd met pensioen worden gestuurd.

De ontslagen moeten er ook voor zorgen dat Intel zich meer op andere markten kan richten. De chipbakker heeft zich van oudsher voornamelijk op de PC-markt gericht, maar wil nu ook stappen zetten in de markt voor draagbare accessoires, smartphones en tablets.

De kwartaalcijfers van Intel waren iets lager dan verwacht. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder, waren de verkopen vanuit de PC-markt ongeveer even hoog. Intel gaf ook aan dat het een nieuwe processorfabriek in de Amerikaanse staat Arizona voorlopig niet in gebruik zal nemen.