2min

Twee giganten zijn het tijdens de RSA Conference met elkaar eens over het gebruik van clouddiensten: Het is nu veilig genoeg. Twee topmannen van Google en Microsoft spraken tijdens deze conferentie en laten dezelfde indruk achter.

Microsoft’s Bret Arsenault en Google’s Eran Feigenbaum hebben hun standpunt betreffende veiligheid in de cloud toegelicht. Een ander lid van het panel, Bruce Schneier van Verizon, gaf aan dat het vooral de vraag is of je bedrijven moet vertrouwen met data, maar in het verlengde daarvan ligt ook of die bedrijven elkaar vertrouwend met de data.

Arsenault gaf daarbij aan dat er bij Microsoft al verschillende zaken geopend zijn voor andere bedrijven om zaken uit te besteden. Ondanks dat, gaat de voorkeur wel uit naar eigen oplossingen. Feigenbaum gaf op zijn beurt aan dat bij Google al gebruik wordt gemaakt van clouddiensten van andere bedrijven, omdat die in sommige opzichten beter zijn dan die van de zoekgigant zelf.

Het is volgens Feigenbaum vooral zaak dat grote bedrijven worden overtuigd om gebruik te gaan maken van clouddiensten. Dat moet onder andere geschieden door betere certificatie, waardoor het vertrouwen wordt vergroot. Als die grote bedrijven eenmaal overtuigd zijn en het nodige vertrouwen hebben, volgen de kleinere partijen vanzelf, zo denkt de topman van Google.

Toch hoeft van Feigenbaum niet alle data de cloud in. Er zijn wat hem betreft drie soorten data: publieke gegevens, gevoelige gegevens en topgeheime gegevens. Die eerste twee categorieën kunnen de cloud in, maar de laatste niet. Dat standpunt kunnen normale gebruikers in principe ook hanteren.