2min

Tags in dit artikel

, ,

In een interview heeft de CEO van Jolla zich kritisch uitgelaten over het huidige applicatie-systeem op smartphones. Gebruikers zouden teveel in hokjes moeten denken om te kunnen doen wat ze willen doen, zo vindt Marc Dillon van Jolla.

Jolla is een relatief onbekende fabrikant van smartphones, maar wel eentje met grote ambities. Het bedrijf ontstond als afsplitsing van Nokia, nadat bekend werd dat dat bedrijf zich op Windows Phone zou richten. Jolla ontwikkelde het eigen besturingssysteem Sailfish OS, waarvoor het bedrijf een geheel eigen visie heeft.

In het interview met TechRadar spreekt Dillon onder andere over de huidige toepassing van smartphones, waar gebruikers vele apps op plaatsen om de ervaring persoonlijker te maken. Dillon zou het graag anders zien en vindt dat applicaties ervoor zorgen dat smartphones dommer worden.

"In eerste instantie was er het internet en je kon alles wat je wilde altijd krijgen, toen kwamen de apps en die namen je dat af. Het is absoluut belachelijk," zo geeft de CEO van Jolla aan. "Apps stoppen alles in een doosje. En iemand controleert wat er in en uit het doosje gaat, het zou opener moeten zijn."

Toch maakt Sailfish OS evengoed applicaties. Dillon geeft echter aan dat Jolla wel een grotere visie heeft en dat er op termijn wordt steeds meer wordt afgestapt van het huidige systeem: "Ik zou graag zien dat smartphones ook echt slim zijn en niet alleen apps draaien. Smartphones die je kunnen helpen met suggesties of nuttige informatie. Laat het systeem om de gebruiker draaien in plaats van advertenties." Daarmee klinkt Jolla’s visie niet geheel onbekend; Google probeert ook een dergelijk systeem te bouwen met Google Now.

Het interview wordt afgesloten met de belofte: "Het is de perfecte tijd om iets nieuws te creëren."