1 min

Beveiligingsexperts zijn het met elkaar en met Microsoft eens; Het is niet veilig om nog langer op Windows XP te blijven hangen, tenzij je Microsoft betaalt voor extra updates. Na het verlopen van de ondersteuning zullen kwaadwillenden op alle mogelijke manieren de aanval openen op Windows XP-gebruikers.

Zit je systeem nog op Windows XP, dan kan het niet vaak genoeg gezegd worden dat jij en je computer groot gevaar zullen lopen, tenzij je geen internetaansluiting hebt. Op 8 april aanstaande verloopt de ondersteuning van het besturingssysteem en na die datum worden nieuwe gaten in de beveiliging niet meer gedicht, tenzij je Microsoft daarvoor betaalt. Dat heeft de softwaregigant al regelmatig laten weten, beveiligingsexperts zijn het daar roerend mee eens.

"Elke kwetsbaarheid die Windows XP nog bevat zal steeds groter worden omdat Microsoft geen oplossingen meer zal verzorgen," meldt Scott Kinka van Evolve IP. "Het gaat hierbij om alle mogelijke vormen van malware. Ga er maar gewoon vanuit dat iemand anders je computer in de gaten houdt als je erop bezig bent, niks is meer veilig."

Wolfgang Kandek van Qualys raadt aan om minimaal te upgraden naar Windows 7. "De programma’s die je gebruikt met Windows XP werken in Windows 7 ook. Gebruikers kunnen de applicaties via de Windows XP-mode draaien binnen Windows 7". Daarvoor is wel Windows 7 Enterprise, Professional of Ultimate benodigd.

Lees ook onze blogs over het verlopen van de ondersteuning van Windows XP:
Vijf alternatieven voor Windows XP
Einde ondersteuning Windows XP wordt nachtmerrie voor gebruikers