2min

Intel heeft besloten zijn fabriek in Costa Rica te sluiten, het bedrijf verhuist de activiteiten naar fabrieken in Azië. Door het sluiten van de fabriek in Costa Rica verliezen 1500 mensen hun baan. Intel behoudt zo’n 1.000 werknemers in andere functies in Costa Rica.

Intel heeft besloten de productie-activiteiten te verplaatsen naar fabrieken in China, Maleisië en Vietnam. Dit gaat ten koste van een fabriek in Costa Rica waar zo’n 1.500 mensen werken. Voor Costa Rica is dit een hele grote klap, 20 procent van de export van het land bestaat uit microprocessors die voornamelijk bij Intel vandaan komen.

Dat Intel gaat bezuinigen op het aantal fabrieken is op zich niet vreemd, het bedrijf heeft op de mobiele markt nog steeds geen potten weten te breken. Intel is op de pc-markt nog steeds zeer succesvol en ongeveer 80 procent van alle processoren die in laptops en desktopcomputers zitten komen bij de chipbakker vandaan. Met een dalende vraag naar pc’s en een verplaatsing naar mobiele producten ziet Intel de vraag naar deze chips echter teruglopen. Ondanks het schrappen van zo’n 1.500 arbeidsplaatsen werken er nog steeds ongeveer 108.000 mensen bij de chipgigant.

Intel probeert inmiddels al jaren aan te haken op de mobiele markt, maar tot op heden heeft het nog geen chip kunnen leveren die de concurrentie aan kan met de ARM-chips van partijen als Qualcomm, MediaTek, NVIDIA en de eigen chips van bijvoorbeeld Samsung of Apple. Hierdoor is het aantal smartphones en tablets met een Intel-chip erg klein, alleen in opkomende markten heeft Intel kleine successen weten te boeken.

Intel komt wel elk jaar met nieuwe mobiele chips voor smartphones en tablets, waarvan het bedrijf ook elke keer overtuigd is dat ze het gat overbruggen. Elk jaar blijken de eerdergenoemde bedrijven het toch weer beter voor elkaar te hebben. Zo hebben we het afgelopen jaar een uitgebreide test gedaan van de nieuwe Intel Bay Trail-chip voor tablets, deze bleek qua prestaties wel degelijk mee te kunnen met de topmodellen van andere fabrikanten. De hitteproductie en het energieverbruik van de chip was daarentegen vele malen hoger. Intel kan qua prestaties dus prima meekomen met ARM-chips, maar deze chips zijn veel energiezuiniger. Aangezien accuduur enorm belangrijk is bij mobiele producten, kiezen veel fabrikanten dan ook eerder voor een chip gebaseerd op ontwerpen van ARM.