2min

Tags in dit artikel

,

Deze week kwam Facebook in opspraak nadat het Data Science-team bekendmaakte in 2012 een onderzoek onder een klein percentage van de gebruikers uitgevoerd te hebben. Volgens ex-medewerkers van Facebook is dit echter het topje van de ijsberg en zijn er talloze onderzoeken uitgevoerd.

Het Data Science-team van Facebook werd in 2007 opgericht en bestaat uit 30 doktoren, wetenschappers en ex-academici. Volgens ex-teamleden die een boekje opendoen tegenover The Wall Street Journal heeft dit team honderden tests uitgevoerd op de 1,3 miljard gebruikers die Facebook rijk is.

Daarbij zouden weinig grenzen of limitaties gelden, van tevoren werden de onderzoeken nauwelijks beoordeeld. Volgens Andrew Ladvina, ex-teamlid, liepen er zoveel onderzoeken dat de wetenschappers zich zorgen maakten dat de gebruikers niet beïnvloed werden door meerdere onderzoeken. Dat zou de resultaten negatief kunnen beïnvloeden.

In één van de tests werden gebruikers bijvoorbeeld geconfronteerd met een bericht dat ze geblokkeerd zouden worden omdat Facebook had vastgesteld dat hun account werd aangestuurd door een bot of omdat de accountnaam nep was. In werkelijkheid had Facebook dat allerminst vastgesteld, maar wilde het weten hoe het de maatregelen tegen fraude kon uitbreiden.

Veel van de onderzoeken van het team vormen de basis van gepubliceerde studies. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om papers waarin wordt beschreven hoe families communiceren, de redenen voor eenzaamheid of een onderzoek naar aanmoediging om te gaan stemmen bij verkiezingen.

Facebook heeft zichzelf na de bekendmaking verdedigd tegen de kritiek. Het sociale netwerk geeft aan dat er maatregelen zijn genomen sinds dat onderzoek, zoals het bijwerken van de gebruiksovereenkomst. Ook is er inmiddels een panel van 50 mensen opgezet waar een onderzoek beoordeeld moet worden. Facebook zinspeelt nog op extra stappen. In het Verenigd Koninkrijk is inmiddels een onderzoek opgestart om te bekijken of Facebook wetten heeft overtreden.