2min

Het gerucht blijft rondzingen dat Microsoft overweegt om volgend jaar gebruikers van Windows XP, Windows Vista en Windows 7 een gratis update aan te bieden naar Windows 9. Microsoft zou dit overwegen omdat veel gebruikers nog een oude Windows-versie gebruiken en dat remt de innovatie van Windows.

Het is een moeilijke beslissing om te nemen maar wel een begrijpelijke. Microsoft verdient elk jaar bakken met geld aan Windows-licenties en dat mag ook wel want het ontwikkelen van een dergelijk besturingssysteem is niet goedkoop. Inmiddels loopt Microsoft tegen het probleem aan dat de groep Windows-gebruikers verspreid zit over veel verschillende versies. Vanmorgen schreven we over het marktaandeel van elk besturingssysteem en toen werd duidelijk dat ruim 50 procent op Windows 7 draait, ongeveer 13 procent op Windows XP en ongeveer 13 procent op Windows 8 en Windows 8.1.

Windows 8 en Windows 8.1 hebben tot op heden niet het succes kunnen brengen waar Microsoft op had gehoopt, terwijl dat besturingssysteem enorm belangrijk is voor de toekomst van Microsoft. Windows 8 en 8.1 zijn namelijk ook de eerste Windows-versies die geschikt zijn voor tablets en waarvan de basis ook wordt gebruikt in Windows Phone. In deze versies zit ook weer de Windows Store, waar ontwikkelaars applicaties voor kunnen ontwikkelen en makkelijk kunnen aanbieden aan gebruikers.

De Windows Store groeit wel langzaam (met de nadruk op langzaam) en dat zal Microsoft ongetwijfeld dwars zitten. Eigenlijk zit Microsoft met de Windows Store een beetje vast in een kip/ei verhaal. Gebruikers voelen zich niet geroepen een Windows-tablet te kopen of over te stappen op Windows 8 want de meerwaarde van de Windows Store is niet groot genoeg. Zeker niet als je kijkt naar de tablet-apps voor de iPad en Android-tablets. Aan de andere kant zien ontwikkelaars geen reden Windows Store-apps te ontwikkelen als er maar weinig gebruikers zijn.

Als Microsoft ervoor zou kiezen om Windows 9 gratis te maken voor een grote groep gebruikers, dan is de kans zeer groot dat het besturingssysteem snel aan marktaandeel zal winnen en veel gebruikers zal krijgen. Ontwikkelaars zullen dan ook sneller bereidt zijn apps te ontwikkelen voor de Windows Store. Het nadeel is alleen dat Microsoft dan geen inkomsten meer heeft uit de licenties, dat moet dan op een andere manier worden gecompenseerd, bijvoorbeeld via de inkomsten uit betaalde Windows Store-apps. Het ligt echter voor de hand dat het jaren zal duren voordat de inkomsten uit de Windows Store gelijk zijn aan de inkomsten uit licenties.

De toekomst zal moeten leren wat Microsoft uiteindelijk besluit, in elk geval gaat het bedrijf met Windows 9 de desktop weer een stuk belangrijker maken en keert het startmenu terug.