2min

Volgens onderzoeksbureau ABI Research beschikt ongeveer 21 procent van alle nieuw verkochte Android-toestellenniet over de bekende Google diensten, waaronder de Google Play Store. Hoewel er in Nederland eigenlijk geen toestellen meer te krijgen zijn zonder de Google-diensten is dat in landen als China en India wel anders.

ABI Research schat er wereldwijd het afgelopen kwartaal ongeveer 58 miljoen toestellen zijn verkocht die niet over de diensten van Google beschikken. Dit zijn Android implementaties vanuit het open source project die niet door Google zijn gelicenseerd en goedgekeurd. Gebruikers van deze toestellen zijn aangewezen op alternatieve applicatiewinkels die lang niet zo uitgebreid zijn als de Google Play Store. Ook zijn deze winkels een stuk minder veilig en betrouwbaar omdat er geen controles worden uitgevoerd.

Naast de Chinese en Indiase fabrikanten zijn er ook nog partijen als Nokia en Amazon die een eigen Android-versie hebben doorontwikkeld met de nodige ondersteuning van andere grote merken. Zo werkt Nokia X, de Android-versie van Nokia, samen met alle diensten van Microsoft.

Toestellen die gebruik maken van de Google Play Store worden door Google verplicht om ook de Google zoekmachine, Google Maps, Google+, Gmail, Hangouts en diverse andere apps voor te installeren. Daar tussen biedt Google geen mogelijkheden, wat in de EU aanleiding is om een onderzoek in te stellen. In totaal zijn de Android-toestellen met de Google-diensten ook duidelijk in de meerderheid, het afgelopen kwartaal werden er wederom zo’n 220 miljoen verkocht. Volgens ABI Research was 86 procent van alle verkochte toestellen in het tweede kwartaal een Android-toestel.