2min

Volgens KPN-directeur Jacob Groote zijn 50.000 tot 60.000 mensen niet in staat om 112 bellen vanaf hun thuislocatie. Dit komt omdat volledige landelijke dekking in Nederland onmogelijk is en er heel veel gaten zitten in het dekkingsgebied. Dat probleem gaat ook niet op korte termijn worden opgelost.

Ongeveer 1 procent van Nederland heeft geen mobiele dekking, dat geldt niet alleen voor grensstreken maar ook in steden zijn er kleine gebieden waar geen dekking is. In sommige gevallen heeft het te maken met natuurgebieden zoals de Veluwe waar de providers geen masten mogen plaatsen van de overheid maar soms heeft het ook met bebouwing te maken.

Er zijn vooral in de grensgebieden veel klachten over slechte bereikbaarheid, maar ook in bijvoorbeeld Winterswijk, hier raakte vorig jaar een man gewond tijdens snoeiwerkzaamheden in het bos. Er was toen geen mobiele dekking om 112 te bellen. KPN heeft de zendmasten in die buurt inmiddels aangepast in de hoop dat het bereik nu beter is.

Hoewel 100 procent dekking mooi klinkt is het vrijwel onmogelijk om te realiseren. Daarnaast zijn de providers ook niet verplicht om 100 procent dekking te verzorgen. De politiek doet momenteel onderzoek naar de bereikbaarheid van 112 maar KPN geeft nu al een goed beeld hoe het hiermee gesteld is. Minister Kamp van Economische Zaken geeft mensen het advies een vaste lijn te houden indien ze in een gebied wonen waar de mobiele dekking niet goed is. Of de overheid stappen gaat ondernemen om de mobiele dekking en dus de bereikbaarheid van 112 te verbeteren is nog onduidelijk.

In elk geval komt het erop neer dat er dan flink wat extra zendmasten nodig zijn om alle gebieden te dichten en de vraag is wie er voor die kosten op moet draaien. Waarschijnlijk zal de overheid die kosten dan moeten dragen.