2min

In Nederland kunnen we al een jaar genieten van Netflix, maar het bedrijf heeft meer ambities en is weer druk aan het uitbreiden in Europa. Nadat het eerder deze week al de deuren opende in enkele andere landenis vandaag België aan de beurt. Onze zuiderburen kunnen nu ook genieten van de videostreamingdienst.

Netflix heeft in Nederland bewezen een groot succes te zijn, binnen een jaar staat de teller al op één miljoen abonnees, wat een gigantische groei is in zo’n korte tijd. Netflix kiest er dan ook voor om snel zijn vleugels uit te slaan in Europa, eerder deze week werden Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk al toegevoegd, vandaag zijn België en Luxemburg aan de beurt.

In België gaat een Netflix-abonnement 7,99 euro per maand kosten in SD-kwaliteit en 8,99 euro per maand voor maximaal twee streams in HD-kwaliteit. Ook Belgen kunnen nu dus onbeperkt films en series kijken, al is onbeperkt in België niet hetzelfde als onbeperkt in Nederland. Netflix biedt voor dat bedrag inderdaad onbeperkt zijn diensten aan, maar de Belgische internetproviders werken allemaal nog met datalimieten, iets wat in Nederland al jaren geleden is afgeschaft voor vaste verbindingen.

Onze zuiderburen kunnen dus weliswaar onbeperkt Netflix kijken, maar uit een snelle berekening die ik recent deed met een Vlaamse journalist bleek dat als een Belg het grootste deel van een regenachtige zondag achter Netflix doorbrengt, hij of zij ook meteen een zeer groot gedeelte van zijn beschikbare databundel er doorheen jaagt. Onze zuiderburen worden waarschijnlijk dan ook gedwongen om de streams van Netflix in een lagere kwaliteit te kijken om dataverkeer te besparen.

Netflix werkt overigens samen met de Vlaamse omroep VRT om lokale content aan te bieden. Daarnaast wijkt de Amerikaanse content die in België beschikbaar is af met de Nederlandse. Zo is de populaire serie "The Big Bang Theory" in België ook via Netflix te kijken, in Nederland zit deze serie niet in het aanbod.

Netflix heeft om deze groei te realiseren ook flink moeten investeren, zo is er in Parijs een datacenter ingericht met meer capaciteit dan een gemiddelde internetprovider. Vanuit deze locatie worden waarschijnlijk meerdere landen voorzien van videostreams.