1 min

De directeur van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI vindt dat bij de ontwikkeling van software wettelijk moet worden verplicht dat er achterdeurtjes ingebouwd worden. Al eerder liet de FBI zich negatief uit over Apple en Google, die ervoor zorgen dat data op smartphones en tablets versleuteld wordt.

Directeur James Comey bleek al eerder niet blij met de recente praktijken van Apple en Google. In reactie op de onthullingen van Edward Snowden namen de bedrijven maatregelen om de privacy van gebruikers beter te garanderen. Apple kan apparaten met iOS 8 (review) bijvoorbeeld niet langer ontgrendelen en dus niet bij de opgeslagen data, Google schakelt bij Android 5.0 Lollipop standaard versleuteling van persoonlijke gegevens in. Daarmee is de toon gezet en denkt Comey dat andere bedrijven het voorbeeld op termijn zullen volgen.

Comey is daarom van mening dat de Amerikaanse overheid stappen moet gaan zetten. Technologiebedrijven moeten verplicht worden om achterdeurtjes in hun software in te bouwen zodat bepaalde partijen daar desgewenst bij kunnen, bijvoorbeeld bij verdenkingen van kinderporno, ontvoering of andere criminele activiteiten. Gebeurt dat niet, dan hebben de misdadigers een grote troef achter de hand.

Desgevraagd kon Comey weinig zinnigs zeggen over de risico’s die vastkleven aan het inbouwen van achterdeurtjes in software. Toegang die voor de overheid wordt gecreëerd kan immers misbruikt worden door andere partijen zoals overheden uit andere landen en hackers. Ook adviseerde een comité van het Witte Huis eerder dat het verzwakken van encryptie geen goed idee is.