3min

De nieuwe eurocommissaris van de Digitale Agenda, Günther Oettinger, heeft opnieuw uitgehaald naar Google. Het begint erop te lijken dat hij een voorbeeld wil stellen, de vraag is alleen of zijn mening gebaseerd is op de Duitse of de Europese markt. Voor Google zouden het met Oettinger weleens vijf zware jaren kunnen worden in Europa.

De Duitse eurocommissaris Oettinger heeft in de Duitse krant Handelsblatt opnieuw van zich laten horen. Het was al duidelijk dat hij fikse boetes voor Google in petto heeft als het Amerikaanse bedrijf niet snel met een fatsoenlijk schikkingsvoorstel voor de manipulatie van zoekresultaten komt. Verschillende concurrenten hebben geklaagd dat Google eigen diensten hoger in de zoekresultaten positioneert, ten koste van concurrerende diensten. De EU is het hiermee eens en eist van Google dat er verandering worden doorgevoerd zodat concurrerende diensten ook een eerlijke kans hebben. Maar de schikkingsvoorstellen zijn tot op heden niet toereikend gebleken.

In de Duitse krant heeft Oettinger nu nog twee zaken aangekaart waar Google in zijn optiek veranderingen in aan moet gaan brengen. Een van de zaken die Oettinger noemt is het schenden van auteursrecht, volgens Oettinger schendt Google het auteursrecht van uitgevers door artikelen op te nemen in Google News. Volgens Oettinger zou Google een vergoeding moeten betalen aan de uitgevers, dit is iets wat in Duitsland en Frankrijk al langere tijd speelt. In Duitsland is Google door een aantal uitgevers aangeklaagd om een vergoeding te forceren. Google is van mening dat het geen vergoeding hoeft te betalen, het bedrijf plaatst namelijk alleen de titel, afbeelding en een klein stukje tekst van het artikel, met een hele duidelijke verwijzing naar het artikel op de website van de uitgever. Eric Schmidt van Google zei eerder al dat Google Nieuws vooral extra bezoekers levert aan uitgevers.

De Duitse uitgevers willen eigenlijk van twee walletjes eten, ze willen de bezoekers van Google Nieuws ontvangen, maar ook een vergoeding van Google voor het opnemen van de artikelen. De uitgevers kunnen er ook voor kiezen hun artikelen niet in Google Nieuws te laten verschijnen, maar dat doen ze niet. Het feit dat Oettinger een Duitser is en deze zaak vooral in Duitsland speelt, heeft ongetwijfeld met elkaar te maken.

De andere zaak die Oettinger aankaart is ook redelijk opmerkelijk, publiekelijk zijn hierover namelijk nog geen klachten bekend en het zou wederom te maken kunnen hebben met Oettingers achtergrond. Oettinger is van mening dat het niet zo kan zijn dat Google in de toekomst producten als auto’s en televisies gaat maken en dat Europese bedrijven slechts de rol van leverancier hebben. Google werkt namelijk al geruime tijd aan zelfrijdende auto’s en is hiermee in een vergevorderd stadium. De kans is groot dat Google daar over enkele jaren flink aan gaat verdienen als het de software gaat verkopen aan automerken. Dat zal dan ongetwijfeld invloed gaan hebben op de Duitse auto-industrie.

Inmiddels heeft een woordvoerder van Neelie Kroes ook gereageerd op de uitspraken van Oettinger, zij is van mening dat het de taak van een eurocommissaris is om problemen in de markt op te lossen en daarvoor regels te maken, niet om een bedrijf als doelwit te stellen.

Oettinger heeft met zijn uitspraken in elk geval de schijn gewekt dat hij zich vooral richt op Google en dat hij de Duitse industrie wil beschermen op een manier die lijkt op protectionisme. Dat is geen goede start voor een eurocommissaris die officieel nog moet beginnen aan zijn periode.