1 min

Tags in dit artikel

, ,

Tientallen vertrouwelijke documenten van de politie waren via zoekmachine Google terug te vinden. De rijksrecherche onderzoekt hoe dit kon gebeuren.

Een systeembeheerder die bij de politie werkt heeft verschillende vertrouwelijke documenten op een website geplaatst, waardoor ze eenvoudig terug te vinden waren via Google Search. Door te zoeken naar de naam van een van de verdachten in een zaak konden de documenten al naar boven komen.

Wat de toedracht is geweest om deze documenten op de onbeveiligde omgeving te plaatsen is onduidelijk, wel is bekend dat de website eigendom van een familielid van de beheerder is. De beheerder is voorlopig op non-actief gezet.

De documenten stonden tot gisterenavond online, maar zijn voorafgaande aan de publicatie van NRC Handelsblad ontoegankelijk gemaakt. De inhoud van de documenten is echter alsnog bekend, zo betreft het bijvoorbeeld een onderzoek naar een oud-diplomaat die zich zou hebben ingelaten met criminele activiteiten. Ook onderzoeken naar jihadgangers, overvallen, moordzaken en criminele organisaties waren onderdeel.

De documenten bevatten ook details over de verdachten, zoals bijvoorbeeld hun woonadres, maar ook diepere details zoals gegevens over hun voertuigen, kledingdracht, wie ze spreken en het type telefoon kwamen in de documenten naar voren. In één geval wordt beschreven hoe een verdachte tijdens een observatie wordt kwijtgeraakt en later weer wordt teruggevonden door zijn telefoon te traceren.

Ook details over de medewerkers die de zaken onderzochten zijn in de documenten vermeld. Het is onduidelijk hoe lang de documenten al online stonden.