2min

Verschillende politieke partijen willen dat de bewaarplicht van telecomproviders wordt afgeschaft. Minister Opstelten maakte eerder deze week wel bekend dat opsporingsdiensten in de toekomst moeilijker aan dit soort gegevens kunnen komen, maar dat is voor D66, GroenLinks en SP niet voldoende.

Telecomproviders moeten verplicht bel- en internetgegevens van gebruikers voor een langere periode vastleggen, zodat deze gegevens op te vragen zijn. Minister Opstelten maakte eerder deze week bekend dat autoriteiten meer moeite moeten doen om dit soort gegevens te verkrijgen en dat de gegevens beter beveiligd worden.

Deze aanpassingen worden gedaan om de persoonlijke levenssfeer van burgers te bevorderen. De bewaarplicht is volgens Opstelten van belang om de strijd tegen zware misdaad te voeren doordat er verbanden uit de gegevens gehaald kunnen worden.

Verschillende partijen uit de oppositie zien echter liever dat de bewaarplicht van de gegevens volledig wordt afgeschaft. Een voorstel voor het intrekken van de bewaarplicht wordt binnenkort aan de Tweede Kamer voorgelegd.

De aanleiding voor het standpunt van de oppositiepartijen is dat het Europese Hof eerder dit jaar besloot dat bewaarplicht niet verplicht hoeft te worden. Volgens Liesbeth van Tongeren van GroenLinks was de uitspraak van het Hof duidelijk: "Het massaal opslaan van deze gegevens leidt tot een ernstige en omvangrijke inbreuk op de privacy van mensen."

Het College Bescherming Persoonsgegevens gaat een onderzoek houden naar de bewaarplicht en gaat bekijken of het nut en de noodzaak van de gegevens aantoonbaar is. CBP is in ieder geval van mening dat bij besluitvorming niet alleen naar het nut van de gegevens moet worden gekeken, maar ook naar de inbreuk die dat zou maken.