2min

Het Europees Parlement heeft mogelijk de intentie om zoekgigant Google op te splitsen in meerdere bedrijven. De dominantie van de zoekmachine is het Parlement een doorn in het oog, de opsplitsing draait zodoende ook voornamelijk om dit onderdeel van het bedrijf.

Door zoekmachine Google Search los te koppelen van de rest van Google zou het bedrijf minder machtig worden. Momenteel beschikt de zoekmachine van Google in Europa over een marktaandeel van ongeveer 92,5 procent, volgens StatCounter. Concurrerende diensten zoals Microsoft’s Bing slagen er in ons continent nauwelijks in om marktaandeel te winnen. Deze dominante positie baart het Parlement zorgen.

Het Europees Parlement kan een opsplitsing van Google niet zelfstandig forceren, maar heeft wel veel invloed op de Europese Commissie. Zo is er de optie om nieuwe wetten die een negatief effect op Google kunnen hebben in te voeren. Vooralsnog betreft het een voorlopig voorstel, dat later deze week verder uitgewerkt moet worden. Op donderdag zal het Parlement stemmen op de motie.

Voor de Europese Commissie is Google al geruime tijd een groot aandachtspunt en met het standpunt van het Europees Parlement wordt de druk om passende sancties waarschijnlijk enkel groter. Momenteel loopt er een antitrustzaak waarin Google wordt beschuldigd van de manipulatie van zoekresultaten, Google moet in die zaak met een passend voorstel komen om een grote boete te voorkomen. Na drie pogingen is dat nog niet gelukt. Ook wordt er naar verluidt gewerkt aan een nieuwe antitrustzaak rondom machtsmisbruik met mobiel besturingssysteem Android. Günther Oettinger, de nieuwe Eurocommissaris van de Digitale Agenda, lijkt het daarnaast ook voorzien te hebben op de zoekgigant.

Eerder dit jaar werd ook afgedwongen dat Google een service moet verlenen waarbij resultaten bij zoekopdrachten gefilterd kunnen worden. Het recht om vergeten te worden geldt bijvoorbeeld wanneer de getoonde content verouderd of foutief is.

Google wilde niet reageren op de beweringen van Financial Times, de top van het bedrijf is volgens het blad "furieus" over de motie.