2min

Volgens Ars Technica dwingt het Amerikaanse ministerie van Justitie technologiebedrijf Apple om de beveiliging van iOS-apparaten te kraken. Apple maakte met de lancering van iOS 8 bekend dat het zelf niet meer door de beveiliging van het systeem kan breken en daardoor komen de partijen met elkaar in botsing.

Apple is erg gesteld op je privacy, dat heeft het bedrijf de afgelopen tijd meermaals duidelijk willen maken. Om die reden besloot Apple dan ook om de versleuteling van iOS standaard zo krachtig te maken, dat het bedrijf er zelf ook niet meer doorheen kan komen. Er zijn dus geen achterdeurtjes meer en daarom zijn de gegevens van een met een wachtwoord beveiligd toestel dus niet uit te lezen. Niet iedereen is daar even blij mee.

De Amerikaanse autoriteiten zien de extra sterke beveiliging van iOS 8 (review) bijvoorbeeld niet zitten en de FBI wil achterdeurtjes dan ook verplichten. De beveiliging staat de diensten namelijk in de weg bij onderzoeken naar criminele activiteiten. Volgens Ars Technica wordt Apple door het Amerikaanse ministerie van Justitie in minstens één lopende zaak gedwongen om alles wat mogelijk is te doen om door de beveiliging te komen. Er is nog een tweede soortgelijke zaak gaande, maar het is niet duidelijk of het daar ook om Apple draait.

Het ministerie maakt daarbij gebruik van de zogenaamde All Writs Act uit 1789, waarmee een bedrijf of individu gedwongen kan worden om vrijwel alles wat mogelijk is te doen om mee te werken aan onderzoeken, zolang deze benodigde activiteiten maar legaal zijn. Als het bijvoorbeeld verboden is om brood te eten, kan dit verdrag er niet voor zorgen dat iemand gedwongen kan worden om dat alsnog te doen. De verzoeken moeten ook binnen de redelijke paden blijven. Apple heeft geen manier om de versleuteling te kraken en het is dus ook onredelijk om het bedrijf te dwingen dat alsnog te doen.

Google besloot om de veiligheid van Android-toestellen flink te verbeteren door bij Android 5.0 Lollipop de encryptie standaard in te schakelen. Dat blijkt echter wel de nodige negatieve effecten op de prestaties van Lollipop-toestellen te hebben.

Op dit moment lijkt het er dus op dat Apple en Google aan het langste eind trekken doordat de bedrijven hun systemen zelf ook niet kunnen kraken. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal er ongetwijfeld niet blij mee zijn, maar op dit moment lijkt het erop dat het niet mogelijk is om bedrijven te dwingen hun eigen beveiliging te kraken.