1 min

Het wegsluizen van geld om belasting te ontduiken is in veel landen een groot probleem. Grote bedrijven sturen massaal geld naar landen waar een lage belasting wordt gehanteerd, om daar alsnog aan de opgelegde regels te voldoen. De landen met normale belastingen lopen daardoor miljarden euro’s mis. Het Verenigd Koninkrijk onderneemt actie met een speciale vorm van belasting.

Om de mazen in de wet in één klap te dichten heeft het Verenigd Koninkrijk bekendgemaakt dat er vanaf april 2015 een belasting van 25 procent gehanteerd wordt wanneer de omzet van grote bedrijven naar andere landen wordt verzonden. Dat is hoger dan de 21 procent die het koninkrijk voor bedrijven hanteert en daarmee wordt het wegsluizen naar verwachting geheel ontmoedigd.

Lokaal wordt de maatregel met de naam Diverted Profits Tax ook wel Google Tax genoemd. De zoekgigant is één van de partijen die graag gebruikmaakt van het wegsluizen van geld om de winst te maximaliseren en daar zelfs trots op is. Google is echter lang niet de enige partij, ook technologiebedrijven als Apple en Microsoft maken zich schuldig.

Toch blijven er vragen bestaan over hoe de regels worden geïmplementeerd en geïnterpreteerd en daarmee dus ook de effectiviteit ervan. De zogeheten Diverted Profits Tax is gericht op inkomsten die met activiteiten binnen de Bitse landsgrenzen worden gegenereerd, maar dat is niet geheel hetzelfde als verkopen binnen Groot-Brittannië. Het zal dus nog moeten blijken of creatief boekhouden nog altijd tot de mogelijkheden behoort.