2min

Cyanogen heeft een investering van 80 miljoen dollar binnengesleept om met CyanogenOS een goed alternatief voor Google’s Android te ontwikkelen. Cyanogen gaat met het geld proberen om een eigen Android-versie te ontwikkelen zonder de diensten van Google, of dat ook succesvol gaat worden is nog even de vraag.

Cyanogen ontvangt de investering van 80 miljoen dollar van verschillende bedrijven, waaronder Qualcomm, Rupert Murdoch, Telefonica en Twitter, Het idee achter het CyanogenOS is om tegengewicht te bieden tegen de Android-versie van Google. Verschillende fabrikanten, waaronder Alcatel, Micromax en OnePLus, hebben in het verleden als CyanogenOS gebruikt op hun smartphones in combinatie met de Google-diensten, de bedoeling is dat fabrikanten het besturingssysteem in de toekomst gaan gebruiken zonder Google-diensten.

Er zullen dan wel alternatieven moeten komen voor de Google-diensten, de Google Play Store zou bijvoorbeeld vervangen kunnen worden door de Amazon App Store. Google Maps door Nokia Here Maps en de zoekmachine van Google door Bing van Microsoft. Veel bedrijven vinden dat Google een te machtige positie krijgt met Android en zouden graag zien dat dat meer in balans komt. Een goed Android-alternatief zou dat kunnen bereiken, maar de vraag is of gebruikers daar warm voor lopen. In het verleden is gebleken dat gebruikers niet echt warm lopen voor Android-versies waarbij de Google Play Store ontbreekt.

Er was ook even sprake van de mogelijkheid dat Microsoft geld zou steken in Cyanogen, maar daar is het bedrijf op terug gekomen. Het wist geen overeenstemming te bereiken met Cyanogen. Microsoft wilde waarschijnlijk zijn eigen diensten pushen voor het besturingssysteem, terwijl Cyanogen de gebruiker graag de keuze wil geven.