2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Vandaag is bekend geworden dat Sony de filmkanalen van betaalzender Film1 overneemt van Liberty Global. Een redelijk onverwachte zet van het Japanse bedrijf, we zijn dan ook erg nieuwsgierig naar de toekomstplannen van Sony. Liberty Global moest Film1 afstoten van de Europese toezichthouders om Ziggo te kunnen overnemen.

Liberty Global is het moederbedrijf van Film1 en UPC, toen het bedrijf bekendmaakte dat het voornemens was om Ziggo over te nemen en te fuseren met UPC kreeg het daarvoor alleen goedkeuring als het Film1 zou verkopen. Reden voor deze eis van de Europese toezichthouders was het feit dat Ziggo mede-eigenaar is van de Nederlandse tak van HBO. Daarmee zou Liberty Global te dominant worden op de markt van betaalzenders voor films.

Inmiddels is de overname van Ziggo afgerond en wordt er hard gewerkt aan de fusie met UPC. Nu heeft het bedrijf ook voldaan aan de eis van de Europese toezichthouders en heeft het Film1 verkocht. De koper is wel enigszins opmerkelijk want Sony is degene die de filmzenders heeft overgenomen.

Sony heeft bij de overname meteen bedongen dat de Film1-zenders beschikbaar blijven voor UPC- en Ziggo-klanten. Hoeveel Sony heeft moeten betalen om de filmzenders over te nemen wordt niet bekendgemaakt. Sony heeft verder nog niet bekendgemaakt wat de plannen zijn van het bedrijf met de filmzenders. Film1 heeft in elk geval last van de concurrentie die het tegenwoordig heeft met diensten als HBO en Netflix. Sony zal dus wat veranderingen moeten gaan doorvoeren om de filmdienst succesvol te laten zijn in de toekomst.