Telegraaf gaat groot deel online activiteiten mogelijk afsplitsen

Het is hommeles binnen de Telegraaf, grootaandeelhouder Frank Botman zou druk uitoefenen op de organisatie om alle online activiteiten die niet direct iets met de Telegraaf te maken hebben af te splitsen. Deze online activiteiten moeten in een nieuwe BV komen waar Botman de eigenaar van moet worden.

Als het aan Botman ligt worden titels als Geenstijl, Dumpert, Speuders en Jaap.nl onder gebracht in een apart bedrijf. Volgens hem moet de Telegraaf zich meer bezighouden met het merk Telegraaf en niet met allerlei andere online activiteiten. Hij stelt voor dat de online activiteiten worden afgesplitst in een nieuwe BV, waarvan de Telegraaf en Dasym beide 50 procent eigenaar worden. Dasym is een verlieslijdende organisatie van Botman die de extra online titels goed kan gebruiken. Doordat Botman ook 22,3 procent van de aandelen in de Telegraaf bezit is hij dan min of meer eigenaar van de nieuwe BV met alle online titels.

Wat de gevolgen zouden zijn voor de titels die mogelijk worden afgesplitst is onduidelijk. Niet iedereen kan zich overigens vinden in de plannen van Botman. Eerder werden Frank Volmer en Tim Klein al naar buiten gewerkt omdat zij wel toekomst zien in de online titels binnen de Telegraaf Media Groep en niet wilden meewerken aan de plannen van Botman. De nieuwe CEO van de Telegraaf, Geert Jan van der Snoek, zou wel aan de kant van Botman staan, er wordt inmiddels gespeculeerd dat hij daarop is aangenomen als CEO. De laatste die de afsplitsing nu nog blokkeert is de hoofdredacteur van de Telegraaf, Sjuul Paradijs, ook hij moet nu vrezen voor zijn baan. De kans is groot dat hij wordt ontslagen.

Als de Telegraaf het plan doorzet en vrijwel alle online activiteiten gaat afsplitsen dan zal het weer een stuk afhankelijk worden van de inkomsten uit print.