2min

Google heeft zoals verwacht zijn eigen virtuele telecomprovider gelanceerd in de Verenigde Staten. Google heeft zijn provider de naam Fi gegeven. Google hanteert in tegenstelling tot bestaande telecomproviders een ander afrekenmodel, het vraagt 20 dollar per maand en 10 dollar per maand voor elke verstookte GB aan data.

Google heeft een virtuele telecomprovider in de Amerikaanse markt gezet genaamd Fi en doet dat op compleet eigen wijze. Om te beginnen gaat het om een virtuele telecomprovider, een zogenaamde MVNO, dat betekent dat Google niet een eigen mobiel netwerk gaan aanleggen, maar capaciteit inkoopt bij bestaande mobiele netwerken en daarop zijn eigen virtueel netwerk creëert. In Nederland hebben we ook veel MVNO’s, bijvoorbeeld Ben, Simpel, Simyo, Telfort, etc. Google koopt capaciteit in bij zowel Sprint als T-Mobile, het toestel gebruikt vervolgens het beste signaal dat op de aanwezige locatie beschikbaar is.

Een andere opmerkelijke zet is dat Amerikanen die gebruik willen maken van Fi moeten beschikken over een Nexus 6 (review), alle andere smartphones gaan niet werken op Google’s netwerk.

Het afrekenmodel dat Google hanteert is een combinatie tussen postpaid en prepaid. Gebruikers betalen een vast bedrag van 20 dollar per maand en daarbovenop komt hun dataverbruik waarvoor ze 10 dollar per GB betalen. Als een gebruiker echter maar 500MB verbruikt betaald die ook maar 25 dollar, gebruikers hoeven dus niet vooraf in te schatten wat ze denken te gaan verbruiken. Ze betalen gewoon wat ze verbruiken en niet meer.

Prijstechnisch is Google hierdoor in de Verenigde Staten zeker interessant, maar veel Amerikanen zullen minder te spreken zijn over het feit dat het alleen werkt met een Nexus 6. Dat is namelijk geen doorsnee smartphone maar een phablet met een scherm van 6 inch, wat voor veel mensen echter te groot. Het zal dan ook wachten zijn op de volgende Nexus-smartphone van Google die waarschijnlijk weer over een scherm van 5 inch zal beschikken.

Fi is vooralsnog alleen in de Verenigde Staten beschikbaar, er gaan geruchten dat Google in Europa in gesprek is met providers, maar er is vooralsnog niets bekend over beschikbaarheid in Nederland en België.