2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Uber lijkt serieus bezig te zijn met een eigen mapdienst, het bedrijf heeft een voormalige topman van Google Maps weten binnen te halen. Brian McClendon heeft 10 jaar bij Google gewerkt en gaat nu aan de slag in San Francisco en Pittsburgh bij Uber.

McClendon wordt gestationeerd in San Francisco maar zal regelmatig op en neer reizen naar Pittsburgh om de ontwikkeling van Uber’s mapdiensten, zelfrijdende auto en veiligheidsinitiatieven te begeleiden. Uber laat in een reactie weten erg blij te zijn met de komst van McClendon: "We zijn erg blij dat Brian het Uber team komt versterken, hij gaf leiding aan de ontwikkeling van Google Earth en Google Maps, twee wereldproducten, hij is een zeer getalenteerde ontwikkelaar en ondernemer."

McClendon heeft ruim tien jaar bij Google gewerkt en kwam daar binnen via een overname. Google kost in 2004 enkele bedrijven op voordat Google Maps werd geïntroduceerd. Een van die bedrijven was Keyhole waar McClendon voor werkten. Hij was vervolgens verantwoordelijk voor alle geografische Google-producten, waaronder Earth, Maps en Streetview. Hoewel hij een topfunctie bij Google had behoorden hij als een van de weinige niet tot de intieme cirkel van Google-oprichter Larry Page.

Tijdens Google’s reorganisatie vorig jaar oktober moest McClendon plaatsmaken voor Jen Fitzpatrick, iemand die al sinds 1999 bij Google werkt en wel tot die cirkel behoort. Voor McClendon betekende dat tijd voor een nieuwe uitdaging. Hierover zegt hij zelf: "Er zijn niet veel plekken waar je de mogelijkheid krijgt zoveel impact te hebben als bij Google, maar ik denk dat Uber een zeer grote toekomst heeft en veel impact kan hebben hoe we leven en hoe we dat kunnen verbeteren."

Met zijn achtergrond bij Google Maps is hij een ideale kandidaat voor Uber. Het bedrijf heeft recent al overnames gedaan om actief te worden in de wereld van navigatie en kaarten. Ook heeft het een bod gedaan op Nokia’s Here Maps. Daarvoor is echter flinke concurrentie waaronder van een aantal Duitse autofabrikanten. Het is alweer even erg stil rond de overname van Nokia Here, waarschijnlijk wordt daar binnenkort meer over bekend. Uber lijkt met het inlijven van McClendon een goede kandidaat om Nokia Here over te nemen.

De Duitse autofabrikanten hebben naar verluidt 3 miljard euro geboden en Uber zou 3 miljard dollar hebben geboden, wat net iets minder is, maar waarschijnlijk wel een stoeltje aan de onderhandelingstafel oplevert.