1 min

De opkomst van de smartphone heeft ervoor gezorgd dat we onze mobiele telefoons anders zijn gaan gebruiken. Het grootste gedeelte van de tijd wordt het toestel niet gebruikt om mee te bellen, onder een kwart van de jongeren wordt zelfs helemaal niet meer gebeld, maar worden alleen nog maar berichten en foto’s uitgewisseld.

Onderzoeksbureau GFK heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van de smartphone en daaruit komt naar voren dat jongeren meer bezig zijn met berichten sturen dan met bellen. Zo maakt ongeveer 84 procent gebruik van WhatsApp terwijl slechts 76 procent belt met een telefoon. Daarnaast komt in het onderzoek ook naar voren dat sociale media veel populairder is onder jongeren dan onder alle Nederlanders.

Van de ondervraagde jongeren heeft 89 procent een Facebook-account, het gemiddelde in Nederland ligt op 74 procent volgens dit onderzoek, 52 procent van de jongeren is actief op Twitter wat in Nederland gemiddeld op 30 procent ligt. Instagram is met 52 procent tegen 18 procent echt een uitschieter net als Snapchat, 55 procent tegen 9 procent.

Vrijwel alle jongeren tussen de 13 en 19 jaar beschikken tegenwoordig over een smartphone, slechts 4 procent heeft er geen. Van alle Nederlanders boven de 13 jaar heeft 80 procent een smartphone, een half jaar geleden kwam het GFK uit op 76 procent.

Smartwatches hebben nog niet veel succes weten te boeken, slechts 1,5 procent heeft er een en de intentie om er een te kopen is gedaald van 17 procent naar 11 procent.