1 min

In Europa is ook overeenstemming bereikt over netneutraliteit. Er is gekozen voor een zwakkere vorm van netneutraliteit dan wij in Nederland hanteren. In het Europese voorstel zijn wel uitzonderingen mogelijk, maar het is nog niet helemaal duidelijk, wanneer de uitzonderingen precies gemaakt mogen worden.

In Europa is gisteren overeenstemming bereikt over meerdere telecomplannen, waaronder het afschaffen van de roamingtarieven en het invoeren van netneutraliteit. In principe worden internetproviders verplicht om internetverkeer gelijk te behandelen en mogen ze geen verkeer belemmeren, blokkeren of doorgeven tegen een hoger tarief. Er komen echter wel uitzonderingen, bijvoorbeeld als de stabiliteit in gevaar is of als een internetverbinding een hogere betrouwbaarheid nodig heeft, een overheid wil dat een verbinding wordt afgeknepen.

De vraag is alleen hoe dichtgetimmerd deze richtlijnen precies worden, want op dit moment lijkt de wet een gatenkaas waar makkelijk omheen gewerkt kan worden door de telecomproviders. Volgens de Europese Commissie valt dit echter wel mee en biedt deze wet wel degelijke de garantie dat Europeanen toegang krijgen tot een open en vrij internet.

Providers krijgen echter ook mogelijkheden om diensten gratis aan te bieden die bijvoorbeeld niet meetellen in het datalimiet. Diensten als Spotify en Netflix kunnen dan worden aangeboden zonder dat het verkeer afgerekend hoeft te worden.

Al met al is de hele richtlijn veel minder streng dan de Nederlandse netneutraliteitswetgeving. Daarin mag op dit moment geen enkele uitzondering gemaakt worden. Voor Nederland betekent de nieuwe richtlijn dat het zijn wet moet gaan aanpassen naar de minder strenge variant.