2min

Het is vandaag exact 20 jaar geleden dat Windows 95 op de markt werd gebracht en dat Microsoft min of meer zijn bestaansrecht creëerde. Het is namelijk maar de vraag of Microsoft ooit zo groot was geworden zonder Windows 95. In de afgelopen 20 jaar is er veel veranderd maar de basis van het Windows-besturingssysteem is eigenlijk nog steeds hetzelfde, al had het niet veel gescheeld.

Op 24 augustus 1995 kwam Windows 95 beschikbaar, de opvolger van Windows 3.1. Met Windows 95 was het voor het eerst mogelijk om meerdere applicaties tegelijk op het scherm te tonen en te gebruiken. Windows 3.1 had ook een vorm van multitasking maar het was onmogelijk om twee applicaties tegelijk in gebruik te hebben. Met Windows 95 kon je bijvoorbeeld voor het eerst muziek afspelen en gelijktijdig iets anders doen.

Met de introductie van Windows 95 verschenen ook de taakbalk en het startmenu. Twee primaire onderdelen van het Windows-besturingssysteem die vandaag de dag nog steeds bestaan. Al heeft Microsoft met Windows 8 geprobeerd om afscheid te nemen van beide, iets wat overduidelijk niet is gelukt, in Windows 10 zijn zowel de taakbalk als het startmenu weer zeer prominent aanwezig.

Uiteraard heeft Windows door de jaren heen een hoop veranderingen ondergaan, visueel is het allemaal veel mooier geworden, Windows is veel sneller geworden en allerlei technologieën aan de achterkant zijn vervangen om Windows beter, veiliger, sneller en efficiënter te maken.

Wat vaststaat is dat zonder Windows 95 de pc-wereld er nu heel anders uit had gezien. Windows 95 was een revolutionair product waar Microsoft oprecht trots op mag zijn, een succes dat Microsoft tot op heden misschien wel nooit heeft weten te overtreffen. De bedoeling was dat Windows 8 dezelfde revolutie te weeg moest brengen, dat is niet gelukt, nu mag Windows 10 het gaan doen maar in een verbeterde vorm. De adoptie van Windows 10 gaat vooralsnog redelijk snel, maar of het besturingssysteem een revolutie gaat zijn in de pc-markt, dat is nog even afwachten.