2min

Microsoft heeft zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt en daaruit komt naar voren dat de omzet is gedaald met 12 procent, maar de netto winst is gestegen met 2 procent. De omzet komt uit op 20,4 miljard dollar terwijl de winst 4,6 miljard dollar bedraagt. De winst komt vooral uit de cloudproducten van Microsoft en zoekmachine Bing heeft voor het eerst winst geboekt.

Microsoft heeft zijn kwartaalcijfers gepresenteerd en ook meteen wat aanpassingen gedaan in de details die we te zien krijgen. Zo leren we dat de verkoop uit Surface-producten is gedaald in vergelijking met een jaar geleden en uit komt op 672 miljoen dollar, maar heel vreemd is dat niet. De Surface Pro 3 (review) verscheen in juni 2014 en het was redelijk duidelijk dat in oktober de Surface Pro 4 aangekondigd zou gaan worden, de verkopen van de Surface-tablet zijn ongetwijfeld ingezakt omdat men wilde wachten op het nieuwe model.

De inkomsten uit telefoons lopen helemaal hard terug nu Microsoft veel minder nieuwe toestellen op de markt brengt en Windows 10 Mobile ook op zich laat wachten. De eerste Windows 10 Mobile-smartphones gaan dit kwartaal in de verkoop en dan begint ook de upgrade van alle bestaande toestellen. Dan zal duidelijk moeten worden of Microsoft kan opboksen tegen Android en iOS. De verkopen van smartphones daalde in elk geval met 54 procent. Tot slot zag Microsoft ook de verkoop van Xbox-hardware dalen het afgelopen kwartaal, maar dat werd wel weer gecompenseerd door meer gameverkopen.

Uiteindelijk wist Microsoft de winst te verhogen dus er zijn ook onderdelen die juist veel beter presteren dan vorig jaar. Zo heeft Microsoft zijn omzet in de cloud flink weten te verhogen, met 8 procent om precies te zijn, naar 5,9 miljard dollar. Ook de omzet van Office 365 is fors gestegen met bijna 70 procent, Microsoft heeft nu 18,2 miljoen abonnees voor Office 365, zo’n 3 miljoen meer dan een jaar geleden.

Verder maakt zoekmachine Bing voor het eerst een goede winst, de omzet uit Bing is gestegen met 29 procent. Zoekmachine Bing begint na jaren van investeringen nu echt te groeien en marktaandeel te vergaren. Dit is mede te danken aan de samenwerking met Yahoo maar ook aan de adoptie van Windows 10 waar Bing echt in zit geïntegreerd. Al met al ligt Microsoft op koers om de resultaten nog verder te gaan verbeteren in de toekomst, het aandeel ging dan ook omhoog op de beurs.

The New York Times meldt tenslotte dat Microsoft besloten zou hebben om nog eens 1000 werknemers te ontslaan, allemaal werkzaam in de telefoondivisie van het bedrijf.