2min

Alphabet, zoals Google nu heet, kan rekenen op meer onderzoeken naar machtsmisbruik door de EU, dat heeft de Eurocommissaris voor Mededinging laten weten aan The Wall Street Journal. Volgens haar volgen er nog meer onderzoeken die het beleid van de zoekgigant moeten aanpassen.

Op dit moment ligt er al een Europese aanklacht tegen Google, volgens de EU heeft het bedrijf zijn macht misbruikt door Google Shopping voorrang te geven in de zoekresultaten ten opzichten van webwinkels en andere prijsvergelijkers. In die zaak ziet de uitkomst er voor Google op dit moment niet positief uit. Google heeft deze zaak eerder kunnen schikken, maar kwam keer op keer met te zwakke voorstellen, nu mag het zich nog verdedigen tegen de aanklacht, maar daarna zal er een uitspraak volgen en riskeert het bedrijf hoge boetes en de eis dat de zoekmachine worden aangepast.

Daarnaast loopt er een onderzoek naar Android, de EU wil weten of Google zijn macht misbruikt door fabrikanten te verplichten alle Google-apps te installeren als ze enkel gebruik willen maken van de Google Play Store. Google biedt de optie om Android kaal te gebruiken of met alle Google-apps, Google biedt niet de mogelijkheid om alleen de Google Play Store te gebruiken. In Rusland heeft de concurrentie waakhond inmiddels geëist van Google dat dit wel mogelijk moet worden.

Buiten deze twee zaken kan Google dus rekenen op nog meer onderzoeken vanuit de EU. Volgens Vestager om het beleid van het bedrijf te wijzigen, als voorbeeld noemt ze de dominantie in advertentiecontracten met uitgevers en de manier waarop het content kopieert van websites voor eigen gewin.

Met dat laatste doelt ze mogelijk op Google Nieuws, een dienst die in sommige Europese landen omstreden is omdat Google geld zou verdienen met de content van uitgevers. In Spanje hebben ze echter gemerkt dat Google Nieuws juist bijdraagt aan de omzet van de uitgevers, daar heeft Google noodgedwongen de stekker uit de dienst getrokken. De uitgevers hadden de Spaanse overheid zover gekregen de wet aan te passen zodat Google hen moest gaat betalen voor de content die gebruikt werd in Google Nieuws, daarop besloot Google de stekker uit de dienst te trekken in Spanje. Het gevolg was dat de uitgevers nog steeds geen geld krijgen maar ook dat hun websitebezoek enorm daalde omdat Google ze veel minder levert door het ontbreken van Google Nieuws.