2min

Facebook is door de Belgische rechtbank op zijn vingers getikt, het bedrijf mag geen data van bezoekers meer verzamelen zonder dat zij daar toestemming voor hebben gegeven. Onder toestemming verstaat de rechter expliciete toestemming voor het verzamelen van data of de gebruiker moet zijn ingelogd bij Facebook en akkoord zijn gegaan met de voorwaarden.

De Belgische privacywaakhond heeft een fikse overwinning behaald op Facebook, de rechter heeft geoordeeld dat Facebook moet stoppen met het verzamelen van anonieme bezoekers. Facebook plaatst cookies bij gebruikers en volgt ze over het hele internet. Facebook kan dit doen doordat op heel veel websites er Like-buttons zijn geplaatst van het bedrijf.

De cookies die Facebook plaatst zijn minimaal twee jaar geldig en voorzien in uitgebreide mogelijkheden om een bezoekersprofiel op te bouwen. Eventueel kan daar later gebruik van worden gemaakt door advertenties te tonen wanneer de bezoeker een website van Facebook bezoekt.

De rechter is echter van mening dat deze manier van dataverzamelen niet door de beugel kan omdat de gebruiker niet in alle gevallen expliciet toestemming heeft gegeven. Zeker niet als de gebruiker niet is ingelogd bij Facebook en het sociale netwerk de tracking toepast via de Like-buttons.

Facebook krijgt 48 uur de tijd om het verzamelen van data van anonieme Belgen te staken. Doet het bedrijf dat niet dan kan het rekenen op een boete van 250.000 euro per dag. Facebook betoogt dat het verzamelen van data belangrijk is voor de beveiliging tegen criminelen en malware, maar dat argument was niet overtuigend genoeg voor de rechter. Facebook heeft aangegeven in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.