3min

F-Secure heeft een nieuwe type router op de markt gebracht, dit soort routers worden volgens menig beveiligingsexpert echter de standaard in de toekomst. Nieuwe aan de router van F-Secure is dat het netwerkverkeer wordt gemonitord en verkeer vroegtijdig kan worden geblokkeerd als er sprake is van malafide praktijken.

In de toekomst begint de beveiliging van je thuisnetwerk en alle apparaten die eraan hangen niet op de apparaten zelf maar aan de poort en de poort is in dit geval de router. F-Secure brengt met de Sense-router een eerste product dat beter op de toekomst is ingespeeld.

Wat de Sense-router doet is een beveiligd lokaal netwerk aanleggen en al het netwerkverkeer monitoren, daarnaast staat de router continu in verbinding met de F-Secure cloud om exact te weten welk verkeer goed en slechte bedoelingen heeft. Daarnaast wordt er gezocht naar patronen en patronen die afwijken om te detecteren of internetverkeer wel goedaardig is.

De router en de cloudomgeving van F-Secure zijn dan ook zelflerend. F-Secure is nu de eerste routerfabrikant die dit breed gaat toepassen en de hoe meer routers de fabrikant verkoopt des te beter de dienst waarschijnlijk ook zal worden. Daarnaast werkt het nog aan enkele unieke features voor de toekomst, zoals ondersteuning voor VPN zodat je echt anoniem kan surfen, maar ook een feature zoals extra beveiliging tussen de gebruiker en de website van de bank.

Het betekent echter ook dat F-Secure nu meer kosten heeft, want het moet vanuit de cloud nu veel meer informatie verzorgen richting de routers. Dat betekent ook dat in tegenstelling tot een normale router je bij deze een abonnement moet afsluiten waar je maandelijks voor moet betalen, dat zal iets zijn waar veel mensen nog even aan moeten wennen. F-Secure wil het product gaan verkopen inclusief een abonnement van een jaar, daarna gaat de gebruiker 8 euro per maand betalen. Snelle beslissers kunnen de router nu aanschaffen voor 99 euro, daarna kost de router 199 euro.

F-Secure is van oorsprong een beveiligingsbedrijf dat software-oplossingen verkoopt en geen routerfabrikant, nu het steeds noodzakelijker wordt dat de router de beveiliging gaat verzorgen zal je zien dat meer beveiligingsbedrijven actief gaan worden op de routermarkt of gaan samenwerken met een bestaande fabrikant. Voor bestaande routerfabrikanten is het vrijwel onmogelijk om dit soort beveiligingsoplossingen zelfstandig aan te bieden omdat die simpelweg de kennis en ervaring niet hebben.

Nu steeds meer apparaten in huis voorzien worden van een internetverbinding wordt het beveiligen van je thuisnetwerk steeds belangrijker. Dit is iets wat we al jaren zien aankomen, maar de vraag is wie de beveiliging gaat verzorgen, want we moeten van een witgoedfabrikant of televisiemerk niet verwachten dat ze specialist zijn in beveiliging. Een goed voorbeeld daarvan is Microsoft dat sinds enkele jaren een basis beveiligingspakket biedt in Windows met Windows Defender, voorheen Security Essentials. Hoewel alles beter is dan niets, kan dit pakket zich absoluut niet meten met de beveiligingsoplossingen van de bekende beveiligingsbedrijven zoals F-Secure, G-Data, Kaspersky en Symtantec. Het laat zien dat beveiliging echt een specialisme is dat goed moet worden verzorgd.