2min

Netflix heeft een nieuwe technologie in gebruik genomen waarmee de videostreams worden aangeboden aan de kijkers. Deze nieuwe technologie zorgt ervoor dat de hoeveelheid data in veel gevallen is verlaagd maar de kwaliteit van de stream hetzelfde is gebleven.

Voorheen koos Netflix er altijd voor om een bepaalde bitrate te koppelen aan een resolutie waarin de stream werd aangeboden, zo had een bitrate van bijvoorbeeld 235kbps een resolutie van 320 x 240 pixels, terwijl een bitrate van 5800kbps een resolutie had van 1920 x 1080 pixels (Full HD).

Met de nieuwe technologie is de bitrate dynamisch en wordt deze per titel vastgesteld, de ene titel heeft nu eenmaal meer data nodig dan de andere, aldus Netflix. Als voorbeeld noemt Netflix de tekenfilms, deze hebben veel effen vlakken en hebben maar weinig data nodig om goed weergegeven te worden. Volgens Netflix hebben veel tekenfilms voldoende aan een bitrate van 1500 kbps met een Full HD-schermresolutie, terwijl enkele films eigenlijk net niet genoeg hebben aan 5800kbps voor een goede Full HD-ervaring.

Netflix meldt dat het bij Orange is the new Black in zo’n 20 procent data heeft weten te besparen met de nieuwe technologie. Door de bitrate nu dynamisch vast te stellen is de kwaliteit gegarandeerd want elke titel wordt apart getest terwijl het dataverbruik over de hele linie flink wordt teruggeschroefd.

Het mag duidelijk zijn dat deze databesparing erg handig is voor klanten die kijken via een mobiele internetverbinding, maar ook voor Netflix zelf en de providers die de videobeelden moeten doorgeven. Netflix is in de Verenigde Staten goed voor meer dan 30 procent van het internetverkeer, in Nederland heeft het bedrijf de 20 procent gepasseerd. Met deze nieuwe technologie wordt er weer fors data bespaard. Iets wat de providers ongetwijfeld zullen toejuichen.

Netflix is nog niet helemaal over op de nieuwe technologie want alle films en series moeten opnieuw geëncodeerd worden volgens de nieuwe specificaties. Dat kost enorm veel tijd en resources, Netflix doet deze conversieslag in de datacenters wanneer er weinig mensen films en series aan het bekijken zijn. Waarschijnlijk wordt de conversie dus voornamelijk ’s nachts uitgevoerd.