2min

Als we De Financiële Telegraaf mogen geloven dan heeft Deutsche Telekom een heel apart plan. Het bedrijf zou dochteronderneming T-Mobile Nederland van de hand willen doen om vervolgens de weg vrij te maken om KPN over te nemen. Een directe overname van KPN is niet mogelijk want daar krijgen ze nooit toestemming voor van de autoriteiten.

Het bericht dat T-Mobile Nederland in de verkoop staat is niet nieuw meer, daarover hebben we op Techzine ook al een aantal keer geschreven. Eerder ging men er nog vanuit dat T-Mobile Nederland in de verkoop staat zodat Deutsche Telekom licenties kan kopen in de Verenigde Staten voor meer frequenties. Volgens De Financiële Telegraaf is dat niet het geval, maar zou Deutsche Telekom juist zijn positie in Nederland willen verstevigen door KPN in te lijven. Daarmee krijgt het ook een vaste netwerk in handen bestaande uit koper- en glasvezelnetwerken. Deutsche Telekom kan zijn aanbod dan verbreden met vast internet, telefonie en televisie.

Het zou wel een aparte zet zijn omdat Deutsche Telekom dan op de Nederlandse markt concurreert met T-Mobile waarvan de merknaam eigenlijk aan Deutsche Telekom toebehoort. Waarschijnlijk zal Deutsche Telekom dan ook willen proberen om T-Mobile Nederland te verkopen waarbij de naam T-Mobile snel verdwijnt.

Dat is mogelijk door bijvoorbeeld T-Mobile te verkopen aan Liberty Global, wat toch wel wordt gezien als de voornaamste kandidaat. Dat bedrijf is ook eigenaar van Ziggo en zal ongetwijfeld dan de telecommarkt willen bedienen vanuit de Ziggo-naam en niet met de naam T-Mobile. Een andere kandidaat zou Orange kunnen zijn, dat bedrijf is ook op zoek naar mogelijkheden om de activiteiten uit te breiden en zal ook waarschijnlijk snel de naam willen aanpassen in Orange.

Er is echter een probleem, Deutsche Telekom wil teveel geld hebben voor T-Mobile, naar verluidt zo’n 3 miljard euro. De periode waarin bedrijven een bod konden doen zou inmiddels zijn verstreken, maar is er geen bod binnengekomen. Liberty Global zou wel interesse hebben maar niet voor de huidige vraagprijs en daardoor kan Deutsche Telekom geen onderhandelingen aan gaan voor een definitieve verkoop.

De keuze die het Duitse bedrijf nu heeft is om of de vraagprijs te verlagen of om het T-Mobile in delen te verkopen. Bijvoorbeeld een meerderheidsaandeel te verkopen aan een investeerder, die zal dan op zijn beurt flink gaan snijden in de organisatie om de kosten te verlagen, waarna een partij als Liberty Global waarschijnlijk wel wil instappen. Vervolgens kan dan ook het minderheidsaandeel worden verkocht.