2min

De Europese waakhonden zijn druk met elkaar in gesprek over de te nemen stappen nu het Safe Harbor-verdrag is komen te vervallen en de EU en de VS er niet in slagen een nieuw verdrag te formuleren. De waakhonden willen beperkingen gaan instellen voor het overdragen van Europese data naar de Verenigde Staten.

De Europese waakhonden maken gezamenlijk deel uit van de Artikel 29 Werkgroep (WP29) en zijn hebben eerder aan de EU en de Verenigde Staten laten weten dat er voor 31 januari een nieuwe data-overeenkomst moet liggen. Die datum wordt naar alle waarschijnlijkheid niet gehaald en daarom is op 2 februari een vergadering van de WP29 gepland waarin de beslissing wordt genomen welke beperkingen er moeten worden ingevoerd.

De Amerikaanse overheid heeft gisteren besloten een nieuwe wet uit te stellen waarin Europese burgers dezelfde rechten zouden krijgen als Amerikanen op het gebied van privacy. Voor het verzamelen van data krijgen Europeanen volgens het huidige concept niet dezelfde bescherming, het ontbreken daarvan en het uitstellen van de wet zorgt voor de nodige problemen om tot een nieuw verdrag te komen.

Nu er geen nieuw verdrag lijkt te komen op korte termijn is er voor veel bedrijven geen juridische basis meer om zomaar persoonsgegevens van Europeanen op te slaan in de Verenigde Staten of te delen met bedrijven uit de Verenigde Staten. Voor multinationals zijn er nog wel specifieke bedrijfsregels die mogelijkheden bieden, maar de opties zijn wel beperkter als in de voormalige Safe Harbor-overeenkomst. Deze overeenkomst is het Europese Hof van Justitie ongeldig verklaard omdat de Amerikaanse bedrijven te weinig zekerheid konden bieden over de veiligheid van de gegevens.

De Europese waakhonden overwegen nu om te gaan handhaven en bedrijven te verplichten niet langer hun gegevens in de Verenigde Staten op te slaan. Dat zou in theorie kunnen betekenen dat sommige diensten tijdelijk gestaakt moeten worden of dat bepaalde acties niet uitgevoerd kunnen worden. Het is nog even onduidelijk wat de directe gevolgen zijn als de waakhonden bedrijven beperkingen op gaan leggen.

Inmiddels heeft de brancheorganisatie in de Verenigde Staten, de Information Technologi Industry Council, een brandbrief gestuurd naar president Obama en de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, dat er snel een nieuw akkkoord moet komen. Deze brancheorganisatie vertegenwoordigd onder andere Apple en Microsoft.