2min

Als het aan het kabinet ligt dan krijgt de politie binnenkort ongecontroleerde hackbevoegdheid en kan de politie dus jouw pc, smarthpone, auto of zelfs pacemaker hacken op zoek naar informatie in een zaak waarin jij een verdachte bent. Het gebrek aan onafhankelijke controle op deze hackbevoegdheid baart veel mensen en organisaties zorgen.

De Nederlandse politie heeft meer middelen nog om misdaden te bestrijden, steeds meer criminelen maken gebruik van beveiligde smartphones en computers, waardoor het aftappen van de internetverbinding nutteloos is want de data die voorbij komt kan niet worden ontcijferd door de politie. De enige oplossing die over is gebleven is het hacken van een verdachte, zodat het wel mogelijk is om bewijzen te verzamelen. Als de politie zichzelf volledige toegang tot een computersysteem kan verschaffen kan het ook op zoek naar bewijzen.

Inmiddels heeft de Bits of Freedom aan de bel getrokken, dat de overheid nu wel een heel groot loopje neemt met de privacy van burgers. Ook vind de Stichting dat het wetsvoorstel wel wat beperkter mag, bijvoorbeeld defineren wat voor apparaten wel en niet gehackt mogen worden. Het hacken van een Pacemaker is bijvoorbeeld een stap te ver.

De politie en het openbaar ministerie zien het vooral als een hulpmiddel bij het verzamelen van bewijzen tegen verdachte. Zij stellen dat ze geen inlichtingendienst zijn die massaal gegevens verzameld, maar alleen gericht op zoek gaat naar bewijs.

Het is nu aan de Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer om goed naar het wetsvoorstel te kijken. Waarschijnlijk volgen er nog wel wat aanpassingen.