4min

LG heeft zojuist zijn nieuwe smartphone-vlaggenschip voor 2016 gepresenteerd, de LG G5. De LG G5 is een modulaire smartphone met een metalen behuizing, dat betekent in dit geval dat de smartphone uitbreidbaar is met enkele optionele modules, zo kan de smartphone worden omgebouwd in een digitale camera met camera-knoppen of met Hi-Fi DAC audio.

Eerste even de smartphone in het algemeen, de LG G5 wijkt in verschillende opzichten af van de modellen van de afgelopen jaren. Om te beginnen is de behuizing niet langer gemaakt van plastic of leer maar van metaal. Daarnaast koos LG er de afgelopen drie jaar voor om de stand-by- en volume-knoppen op de achterkant te plaatsen. Ook daar is deels afscheid van genomen, op de achterkant zit nu alleen nog een vingerafdrukscanner, de volume-knoppen zitten weer aan de zijkant. De stand-by knop is geschrapt, door op het scherm te tikken of de vingerafdrukscanner te gebruiken kan het toestel worden ingeschakeld.

LG heeft daarnaast het scherm iets kleiner gemaakt dan de afgelopen jaren, destijds koos het steeds voor een 5,5 inch scherm, nu voor een 5,3 inch scherm. Wel houdt het bedrijf vast aan een QHD-resolutie van 2560 x 1440 pixels, wat neer komt op 554 pixels per inch.

Aan de binnenkant heeft LG gekozen voor een Qualcomm Snapdragon 820-chip, deze wordt gecombineerd met 4GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit. De opslagcapaciteit is daarnaast ook gewoon uitbreidbaar via een microSD-slot.

Voor mensen die graag foto’s maken met hun smartphone zullen zeker gecharmeerd zijn van de LG G5. Het toestel beschikt namelijk over twee camera’s aan de achterzijde en één aan de voorzijde. De camera’s werken niet samen, maar zijn afzonderlijk te gebruiken. Zo is er een 16 megapixel camera voor normale foto’s en een 8 megapixel camera met een groothoeklens, daarmee kunnen foto’s worden gemaakt tot 135 graden. De camera aan de voorzijde voor selfies beschikt ook over 8 megapixels.

Softwarematig heeft LG uiteraard Android 6.0 Marshmallow toegepast, maar heeft het grote wijzigingen gemaakt aan de eigen LG Skin. Zo is onder andere de applicatielauncher geschrapt uit Android, in plaats daarvan zijn er alleen startschermen waar je iconen en widgets op kwijt kan. Huawei doet dit al jaren op zijn Android-toestellen maar het idee komt uiteindelijk bij Apple vandaan die nooit met een dergelijke launcher hebben gewerkt.

Modulair

LG is met de LG G5 duidelijk een nieuwe weg ingeslagen, zo is het ontwerp in mijn optiek er flink op vooruit gegaan en staat er een echt volwassen en innovatieve smartphone. Het belangrijkste stukje innovatie heb ik eigenlijk nog niet behandeld en dat is het feit dat het toestel modulair is. Je kan de onderkant van het toestel eraf trekken waardoor de accu eruit komt. Vervolgens is het mogelijk deze los te maken van de onderkant en deze vast te klikken aan een camera- of audiomodule.

De cameramodule biedt wat extra accucapaciteit en voegt drie knoppen toe aan de smartphone. Een wieltje om te zoomen, een knop om foto’s te maken en een knop om een video-opname te starten.

De audiomodule biedt de mogelijkheid om in combinatie met een headset Hi-Fi DAC audio af te spelen in 32-bit en 384KHz. Wel moet het bestand dat je afspeelt uiteraard ook in hoge kwaliteit zijn opgenomen.

Als je deze module eronder klikt en geen headset gebruikt is de audiokwaliteit ook beter dan vanuit de standaard speaker, maar het blijf een ietwat geupgrade smartphone-speaker en zeker geen Hi-Fi DAC-audio. Bij de presentatie verwachtte ik een dikke speaker onder het toestel, maar dat is alles behalve het geval. Deze module is wat mij betreft echt voor de audio-enthousiastelingen.

Grote vraag is natuurlijk of er nog meer modules gaan komen in de toekomst die het toestel een echte meerwaarde geven. Iets waar we op dit moment alleen over kunnen speculeren.

Wel zijn er twee losse accesoires gepresenteerd, de LG 360 Cam en de LG 360 VR. Met de LG 360 Cam kan je foto’s maken in 360 graden, een soort dubbele panorama foto, waarmee je de hele omgeving om je heen kan fotograferen. Met de LG 360 VR is het mogelijk om virtual reality te beleven, zo kan je video’s op je smartphone afspelen en via de 360 VR bekijken.

In tegenstelling tot de concurrentie, beschikt de LG 360 VR over een eigen beeldscherm en hoe je dus niet je smartphone erin te steken. Het gevolg is dat deze VR-headset veel compacter en lichter is.

LG heeft op dit moment nog geen prijzen en beschikbaarheid bekendgemaakt. Daarop moeten we nog even wachten. Hopelijk volgt deze informatie later vandaag of in de komende dagen.