3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Nokia heeft op het Mobile World Congress een presentatie gegeven hoe zij straks de 5G-netwerken gaan inrichten bij hun klanten. Nokia heeft aangegeven dat een groot deel van het mobiele netwerk straks in de cloud wordt geplaatst. De masten verbinden het signaal direct door naar de cloud en daar vindt vervolgens de afhandeling van het verkeer plaats en dat biedt enorm veel voordelen.

Hoewel we in Nederland en België pas net zijn begonnen met 4G staat de volgende technologie alweer op de deur te kloppen. 5G zal waarschijnlijk vanaf 2020 pas op grote schaal worden uitgerold, maar verschillende telecomproviders wereldwijd willen al eerder beginnen, zo wil men in Zuid-Korea al in 2018 een 5G-netwerk hebben tijdens de Olympische Spelen. 5G zal opnieuw meer capaciteit en snelheid krijgen dan een 4G-netwerk, origineel lag de snelheid van 4G op 100 Mbit/s maar inmiddels hebben de meeste providers dit al opgekrikt naar 300Mbit/s. Bij 5G wordt direct ingezet op een snelheid van 20 Gbit/s. Uiteraard zijn dit theoretische snelheden, maar het geeft een beeld hoe hard het gaat.

Op de Mobile World Congress heeft Nokia een presentatie gegeven over hun toekomstige 5G-netwerk. Nokia gaat het grootste gedeelte van het netwerk in de cloud plaatsen, de nieuwe masten zullen het verkeer dus vrijwel direct naar de cloud sturen om daar de afhandeling te laten plaatsvinden. De reden waarom Nokia hiervoor kiest is omdat er straks voldoende bandbreedte is om dit te doen en het nieuwe mogelijkheden met zich mee brengt.

Nokia gaat het netwerk namelijk opdelen in slices, het netwerk wordt als het ware in stukjes gehakt en bedrijven kunnen on-demand netwerkcapaciteit inkopen bij de telecomproviders. Hierbij wordt al het mobiele verkeer via de cloud afgehandeld en de zakelijke klant kan zo over zijn eigen afgebakende cloudomgeving beschikken. Uiteraard zijn dit diensten voor een speciale doelgroep en niet voor elke zakelijke klant.

Nokia stelt dat er een slice kan worden aangemaakt met vier specifieke doelen:

  • Mobiel breedband, verkeer van smartphones, tablets en laptops;
  • Internet of Things, veel connecties maar met weinig verkeer;
  • Low latency, verkeer dat zo snel mogelijk van a naar b moet, bijvoorbeeld Automotive-verkeer;
  • High density, veel connecties op een klein oppervlak, bijvoorbeeld een voetbalstadion of festivalterrein;

Nokia noemt ook voorbeelden van partijen die hier straks mogelijk gebruik van willen maken, bijvoorbeeld een auto- of zorgverzekering. Een autoverzekeraar kan al zijn klanten een kastje geven waarmee het rijgedrag wordt geanalyseerd om daar de premie beter op af te stellen. Factoren als waar, wanneer maar vooral ook hoe je rijdt worden dan meegenomen in die berekening. Een zorgverzekeraar zou zijn klanten een smartwatch kunnen geven om hun sportactiviteiten en fitheid te meten en op basis van die data een risico-analyse te maken en de premie voor de zorgverzekering daarop te baseren. Om deze analyses te maken moet de data worden verzonden naar de verzekeraars en daarvoor zouden ze een Internet-of-Things slice kunnen inkopen.

In de toekomst komen er waarschijnlijk taixbedrijven met duizenden zelfrijdende voertuigen zonder chauffeur. Om die voertuigen te volgen en te monitoren zal er een mobiele verbinding nodig zijn die misschien ook videobeelden van in de taxi kan doorsturen. Daarvoor zou dan een mobiele breedband slice nodig zijn.

Door een mobiel netwerk direct aan de cloud te knopen en op deze manier op te delen in slices kan de capaciteit fors toenemen. De telecomprovider hoeft namelijk niet perse zelf in telecommasten of in zijn eigen datacenter al deze slices af te handelen. Dit kan virtueel gebeuren in de cloud en als er meer capaciteit nodig is omdat er veel meer apparaten worden toegevoegd kan dit eenvoudiger worden uitgebreid.

Nokia is natuurlijk slechts één van de partijen die 5G-netwerken in ontwikkeling heeft, ook Ericsson en Huawei komen ongetwijfeld nog met hun eigen oplossingen. Waarschijnlijk speelt bij hun ook de cloud een grotere rol bij 5G-netwerken.