1 min

Microsoft heeft besloten om de Amerikaanse overheid aan te klagen wegens de geheimhouding rond dataverzoeken. De overheid legt Microsoft bij vrijwel alle dataverzoeken een geheimhouding op en het bedrijf uit Redmond vind dat dit een beetje de standaard is geworden maar ook in strijd is met de grondwet. Het wil meer openheid kunnen geven over de dataverzoeken.

Microsoft heeft de aanklacht ingediend tegen het Amerikaanse Ministerie van Justitie in Seattle. Microsoft stelt dat de verplichte geheimhouding niet meer van deze tijd is en in strijd is met het "Fourth Amendment" van de grondwet van de Verenigde Staten. Daarin staat dat Amerikanen het recht hebben om geïnformeerd te worden als de overheid hun eigendommen doorzoekt. De geheimhouding is gebaseerd op de Electronic Communications Privacy Act uit 1986. Die is dus ook al enigszins gedateerd.

Microsoft zegt te snappen dat geheimhouding in sommige gevallen noodzakelijk is, maar dit zou een uitzondering moeten zijn en niet de routine zoals nu het geval is. Microsoft heeft in de afgelopen 18 maanden maar liefst 2576 dataverzoeken ontvangen, waarover het niet mag communiceren en in 68 procent van de gevallen is er ook geen einddatum vastgesteld.

Microsoft wil dat de wet wordt aangepast zodat er meer transparantie komt en hoopt via de rechtbank de huidige wetgeving van tafel te krijgen om de Amerikaanse politiek te dwingen een nieuwe wet te maken.