2min

Google heeft een nieuw veiligheidsrapport rond Android gepubliceerd, hieruit blijkt dat 0,5 procent van alle Android-apparaten voorzien is van minimaal één schadelijke app. Vorig jaar lag dit percentage nog op 1 procent, dus Google heeft het gevaar al weten te halveren. Er is echter nog een lange weg te gaan.

Google heeft de afgelopen jaren flink wat kritiek gekregen over de veiligheid van het mobiele besturingssysteem. Google doet weliswaar zijn best om Android veiliger te maken en komt inmiddels met maandelijkse patches om nieuwe beveiligingslekken te dichten, maar de verantwoordelijkheid voor het verspreiden van de updates naar de smartphones ligt bij de fabrikanten en die doen er nauwelijks iets mee.

Hierdoor ontstaat er een flinke fragmentatie tussen alle Android-versies en lopen enorm veel toestellen het risico geïnfecteerd te worden met malware. Google doet zijn best om dat te voorkomen, zo is standaard de optie om apps van buiten de Google Play Store te installeren uitgeschakeld en worden alle apps in de Google Play Store nauwlettend in de gaten gehouden.

Google doorzoekt elke dag 6 miljard apps op 400 miljoen apparaten op allerlei mogelijke schadelijke effecten voor de Android-toestellen. Google zet hiervoor dus de toestellen van de gebruikers in, als er op een van de toestellen een schadelijke app wordt gevonden, zal Google deze markeren als onveilig.

Volgens Google komen de meeste onveilige Android-apps uit de alternatieve applicatiewinkels en niet uit de Google Play Store. Dit komt doordat Google de afgelopen jaren de controle in de Google Play Store fors heeft verscherpt.