1 min

Volgens de Europese Commissie mogen websites geen scripts draaien op de apparaten van de bezoeker om te achterhalen of deze een adblocker heeft geïnstalleerd. Dat is een inbreuk op de privacy van de bezoeker aldus de Commissie.

De afgelopen jaren is de populariteit van adblockers enorm toegenomen en dat heeft erin geresulteerd dat sommige uitgevers maatregelen zijn gaan nemen. Zo kiezen enkele grote Amerikaanse en Europese uitgevers ervoor om de toegang tot de website te blokkeren indien je gebruik maakt van een adblocker. Andere uitgevers kiezen ervoor om een melding te plaatsen met het verzoek de adblocker alsjeblieft uit te zetten, omdat websites afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten.

Privacyvoorvechter Alexander Hanff besloot bij de Europese Commissie navraag te doen over deze adblockdetectors, want hij vermoedde dat het gebruik hiervan niet volgens de Europese wet is. Daarin kreeg hij gelijk, de Europese Commissie liet in een brief weten dat volgens artikel 5.3 van de ePrivacy Directive het alleen is toegestaan om informatie van de apparatuur van de gebruiker op te halen als deze daar expliciet toestemming voor heeft gegeven, net zoals met de cookiemelding.

Hanff wil nu aanklachten gaan indienen bij diverse lidstaten tegen de uitgevers in het land die de regels overtreden.