2min

Google en Oracle staan vandaag weer recht tegen over elkaar in de rechtbank. Er is een nieuwe jury geformeerd die moet bepalen of Google inderdaad inbreuk maakt met de broncode van Android op het auteursrecht van Oracle, dat eigenaar is van Java. De programmeertaal waarop Android is gebaseerd. Als dat zo is, moet de boete worden vastgesteld en Oracle eist een slordige 8,8 miljard dollar.

Het is niet de eerste keer dat Google en Oracle voor de rechter verschijnen, Google is in het verleden al veroordeeld voor inbreuk op het auteursrecht van Oracle. Google heeft bepaalde classes en functies binnen Android dezelfde naam gegeven als die in de Java-programmeertaal, in sommige gevallen zijn de functies zelfs identiek. Oracle claimt dat dit een inbreuk is op het auteursrecht en eist een schadevergoeding van 8,8 miljard dollar.

Oracle heeft uitgerekend hoeveel Google ongeveer verdiend moet hebben met Android en de zoekopdrachten van Android en eist daar vervolgens een flink percentage van. Eerder kon een jury niet tot overeenstemming komen wat een rechtvaardige boete is voor Google om te betalen en daarom is er nu een nieuwe jury die opnieuw een poging gaat doen.

In de techwereld wordt met enige verbazing gekeken naar deze juridische procedure omdat het niet ongewoon is dat broncodes worden hergebruikt. Zeker de broncode van een programmeertaal omdat je met een programmeertaal software kan bouwen. Sommige experts zijn ook van mening dat Oracle gewoon wil meeprofiteren van Google’s winst uit Android omdat die toevallig op Java is gebaseerd.

Oracle heeft indirect ook profijt van het feit dat Google voor Java heeft gekozen omdat de programmeertaal hierdoor een flinke boost heeft gekregen en populairder is dan ooit. Als Google zou besluiten om Android om te bouwen en Java in de toekomst te dumpen heeft Oracle daar veel meer last van. Nu is het dumpen van Java voor Google een hele lastige opgave dus Oracle kan het risico wel nemen.

Mocht deze jury Google opnieuw schuldig bevinden en een boete opleggen dan ontstaat daarmee ook jurisprudentie voor veel meer rechtszaken. Aangezien het overnemen van broncodes wel vaker voorkomt. Indien Google een boete moet betalen van 8,8 miljard dollar dan is dat pijnlijk, maar geen gevaar voor het bedrijf. Google is kapitaal krachtig genoeg om zo’n schade te dragen.