2min

Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat een poging doen om te bemiddelen tussen de rechthebbende uit de filmindustrie en de Nederlandse providers. Er is aardig wat discussie tussen deze twee groepen na invoering van het downloadverbod en er lijkt geen oplossing in zicht. Het ministerie hoopt te partijen nader tot elkaar te brengen zodat er een akkoord kan worden gesloten.

De kans dat de Nederlandse overheid zelf actief gaat handhaven tegen overtreders van het downloadverbod is behoorlijk klein. Daarvoor hebben ze simpelweg de mankracht niet en de politie heeft wel wat beters te doen. Er is echter wel een downloadverbod en een partij als Stichting Brein heeft al een systeem ontwikkeld om zelf te kunnen handhaven.

Stichting Brein kan echter alleen ip-adressen achterhalen en om de abonnee achter het ip-adres te achterhalen heeft het medewerking nodig van de Nederlandse providers. Die providers denken op dit moment vooral aan het belang voor hun klanten en niet zozeer aan de filmindustrie, zij weigeren deze gegevens te verstrekken. Stichting Brein kan de gegevens ook proberen op te eisen via de rechter, maar dan zal het voor elk ip-adres een rechtszaak moeten gaan aanpassen en de providers kunnen daar ook keer op keer tegen in beroep.

Zo liggen Stichting Brein en Ziggo al jaren overhoop over het blokkeren van The Pirate Bay, Ziggo moest van de rechter de website blokkeren, maar Ziggo besloot het daar niet bij te laten en ging in hoger beroep. Inmiddels heeft de Hoge Raad om advies gevraagd bij het Europese Hof.

Verder wil de Europese Commissie de mogelijkheid gaan bieden om ook over de grens auteursrechten beter te beschermen. Het is nog niet duidelijk hoe dat eruit komt te zien, maar heeft ook nog effect op deze zaak.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie hoopt tot een oplossing te komen waar alle partijen mee kunnen leven. Hoe die oplossing eruit moet komen te zien is nog onduidelijk, mogelijk worden alleen de grove overtreders aangepakt die bijvoorbeeld meer dan 1TB per maand downloaden.