1 min

In Nederland wordt 14 procent van alle internetverbindingen geleverd via glasvezel, de rest van de verbindingen worden geleverd via DSL en de coaxkabel. Glasvezel groeit elk kwartaal het hardst, het aantal DSL- en kabelaansluitingen groeit ook nog elk kwartaal maar minder hard.

Glasvezel is nu goed voor 14 procent van de internetverbindingen in Nederland, 45,9 procent heeft internet via de coaxkabel en tot slot heeft 40,2 procent een internetverbinding via DSL. Daarmee is breedbandinternet in Nederland goed vertegenwoordigd en kan vrijwel iedereen beschikken over een snelle internetverbinding. Mensen die echt afgelegen wonen kunnen nog wel wat problemen hebben, maar de verwachting is dat die straks via 4G een stabiele internetverbinding kunnen gaan afnemen.

Glasvezel groeit nog steeds enorm hard in Nederland, vooral buiten de randstad wordt er in rap tempo glasvezel aangelegd, waarbij Flevoland er met kop en schouders bovenuit steekt. Inmiddels kan 1 op de 3 huishoudens in Nederland glasvezel afnemen als ze dat willen. In sommige plaatsen is het aanbod van glasvezel echter niet beter dan bijvoorbeeld het aanbod via de coaxkabel, waardoor mensen niet direct overstappen. Op dit moment hebben ongeveer 1 miljoen huishoudens een glasvezelverbinding.

KPN is in Nederland de grootste glasvezelaanbieder en het bedrijf investeert ook nog steeds fors in de uitrol van glasvezel. Wel probeert het vaak een combinatie te zoeken, door bijvoorbeeld glasvezel te leggen naar een wijkkast en het laatste stukje via de bestaande koperverbinding te leveren. Dat is een stuk goedkoper dan elk huis aansluiten op glasvezel.