2min

De Nederlandse politie heeft op haar website een waarschuwing afgegeven voor mogelijke oplichting via de Rabobank-app. In de laatste twee tot drie weken zouden oplichters een manier hebben gevonden om misbruik te maken van het gedrag en bijbehorende procedures van de applicatie van de Rabobank.

Wie via de Rabobank-app een transactie uitvoert zal in de eerste paar minuten door de aard en opbouw van de applicatie zien dat de transactie in behandeling is bij de bank. Dit is eveneens van toepassing op transacties waar de gebruiker een ontoereikend saldo heeft. De applicatie geeft dus niet meteen een signaal af of weigert de overboeking, waarmee het gedrag van de applicatie vatbaar is voor het toepassen van social engineering.

Daar richten de oplichters dan ook hun pijlen op. De oplichters laten het bevestigen van de overboeking en de bijbehorende status ‘in behandeling’ zien aan de verkopers van goederen en diensten, waarbij deze verkopers ervan uitgaan dat het geld wordt overgemaakt. De criminelen geven daarbij vaak aan dat het enkele uren kan duren voordat de transactie door de banken in kwestie is verwerkt. Uiteindelijk vindt de transactie niet plaats wanneer dit door omstandigheden niet mogelijk is, zoals een ontoereikend saldo.

Volgens de politie speelt dit voorval zich vooral af met betrekking tot de handel in auto’s via Marktplaats. Nadat verkopers zien dat de overboeking in behandeling is genomen, wordt de auto alvast overgeschreven op een andere naam en meegenomen door de oplichters. Het geld wordt echter nooit daadwerkelijk overgemaakt. Wanneer de politie deze oplichters hiermee confronteert, wordt gezegd dat ze de transactie uiteindelijk contant hebben voldaan.

Het advies van de politie is om te proberen het geld fysiek in handen te krijgen middels een contante betaling. Daarnaast adviseert de politie het gebruik van een Rabobank-rekening bij overboekingen die vanaf een andere Rabobank-rekening worden gedaan, omdat een overboeking dan wel vrijwel onmiddellijk wordt uitgevoerd. Indien men de situatie niet vertrouwt, wordt verzocht contact op te nemen met de politie via telefoonnummer 112. Daarnaast raadt de politie slachtoffers van oplichting aan om aangifte te doen bij de politie.