2min

Tags in dit artikel

, , ,

Synology heeft twee nieuwe rackstations op de markt gebracht, de RS816 en de RS3617xs. Rackstations zijn in tegenstelling tot diskstations geschikt voor 19 inch racks die gebruikt worden in datacenters en in wat grotere kantooromgevingen.

De Synology RS817 is het instapmodel, deze rackstation is slechts 1U hoog en kan voorzien worden van vier schijven, maar in combinatie met de RX415-expansie-eenheid kan dit model worden uitgebreid met nog eens vier schijven, waardoor het totaal op acht komt. De totale capaciteit van de RS817 is 32TB maar 64TB in combinatie met de RX415.

Aan de binnenkant van de RS816 is een Marvell Armade dualcore processor geplaatst die beschikt over een hardware encryption engine, zodat data via de processor snel versleuteld kan worden. De maximale leessnelheid is 148MB/s en de maximale schrijfsnelheid is 81MB/s. Qua prestaties is de RS816 maar liefst 142 procent sneller dan zijn voorganger. Aan de achterkant zijn twee Gigabit-lanpoorten aanwezig met ondersteuning voor failover en link-aggregration. Ook zijn de schijven uiteraard hot-swappable. De rackstation heeft een adviesprijs van 455 euro exclusief BTW.

Synology RS3617xs

Voor de bedrijven die wat zwaarders zoeken is er de Synology Rackstation RS3617xs, dit is een echte enterprise NAS-oplossing. Deze NAS kan worden voorzien van 12 harde schijven, maar ook voor dit model is een uitbreidingseenheid beschikbaar, de RX1217, hierdoor kunnen er nog twee keer 12 schijven extra worden verbonden, waardoor het totaal op 36 schijven kan komen.

Om zoveel schijven aan te sturen is dan ook een krachtige processor nodig en Synology heeft gekozen voor de Intel Xeon E3-1230 v2 processor. Dit is een quadcore-processor met een kloksnelheid van 3,3 GHz. Verder is er 4GB aan werkgeheugen aanwezig maar dit kan worden uitgebreid tot 32GB (4x8GB).

De maximale opslagcapaciteit is 96TB (12 x 8TB) zonder expansie-eenheden, als we deze wel meenemen is de maximale opslagcapaciteit maar liefst 288TB (36 x8TB).

Synology heeft ook een SSD cache-technologie ontwikkeld voor deze NAS, hierbij dienen minimaal één maar bij voorkeur twee SSD’s geplaatst te worden in deze NAS in combinatie met traditionele HDD’s. Op de HDD’s worden de volumes aangemaakt en de data opgeslagen, terwijl de SSD’s worden ingezet voor caching, zodat veel opgevraagde bestanden nog sneller kunnen worden benaderd.

Met een prijskaartje van 225 euro exclusief BTW is deze NAS wel wat duurder dan we gewend zijn van Synology.