2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Afgelopen november maakte Google nog bekend dat het in hoger beroep zou gaan tegen een beslissing van de Russische mededingingsautoriteit. Nu heeft een Russische rechter dat hoger beroep verworpen.

De Russische mededingingsautoriteit, de FAS, oordeelde eerder dat Google zijn Play Store los van zijn Android-besturingssysteem moet aanbieden, omdat het anders een monopoliepositie heeft. Deze positie heeft Google omdat het fabrikanten die de Google Play Store willen aanbieden, wat essentieel is voor een succesvol Android-product, verplicht zijn een heel pakket aan Google-applicaties voor te installeren, waaronder de zoekmachine, maar ook zaken als GMail, Google Maps en dergelijk. Volgens de FAS krijgen andere aanbieders hierdoor nauwelijks een kans binnen het Android-besturingssysteem.

De FAS legde Google ook al een boete op van 438 miljoen Roebel (omgerekend 6,05 miljoen euro) omdat het bedrijf Russische anti-monopolie regelt zou overtreden. Hierdoor lijken er geen mogelijkheden meer te zijn voor Google om in beroep te gaan tegen de uitspraak, eerder werd al duidelijk dat de boete definitief is. Nu zijn wij geen experts van het Russische rechtssysteem, dus of Google wel of niet in beroep kan is nog even onder voorbehoud.

Het ligt namelijk voor de hand dat Google het niet zo gemakkelijk zal opgeven en toch zal proberen in beroep te gaan, is het niet links dan wel rechtsom. Dat komt omdat de zoekgigant stellig volhoudt dat fabrikanten ruime keuze hebben als het aankomt op applicaties die ze meeleveren op hun Android-telefoons. Ze kunnen zelf ook applicaties meeleveren. Daarnaast zou een definitieve uitspraak gevolgen kunnen hebben voor soortgelijke aanklachten elders in de wereld. Ook de Europese Commissie heeft eenzelfde onderzoek lopen naar Android.