2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

De nieuwe versie van Apple’s desktopbesturingssysteem, macOS Sierra, zal op 20 september worden uitgebracht. Daarmee neemt Apple na ruim tien jaar afscheid van de naam Mac OS X, om meer uniformiteit in de naamgeving te krijgen is besloten om over te stappen op macOS, Dit past beter bij iOS en watchOS.

Met de nieuwe versie van het besturingssysteem voor iMacs, MacBooks en Mac Pro’s doet Apple weer wat terug tegen Microsoft. Het afgelopen jaar heeft Microsoft flink wat aandacht opgeëist met Windows 10 en nu is het aan Apple om zijn positie in deze markt vast te houden.

In de nieuwe versie van macOS zijn de belangrijkste wijzigingen; de komst van spraakassistent Siri naar Mac-pc’s, daarmee volgt Apple dus Microsoft dat al eerder Cortana beschikbaar maakte in Windows 10-computers. Verder zal het mogelijk worden om een MacBook te ontgrendelen met een Apple Watch. Verder zal het klembord worden gesynchroniseerd over meerdere apparaten, zodat je op je iPhone iets kan kopiëren om het vervolgens op je MacBook te plakken.

Verder kan je op je iPhone of iPad ook de bestanden raadplegen die op het bureaublad van je Mac-computer staan. Ook komt Apple met een intelligente functie om bestanden te vinden die mogelijk verwijderd kunnen worden omdat je ze toch nooit gebruikt. Vooral handig als je harde schijf bijna vol zit. Verder is de Foto-applicatie fors verbeterd en is het nu mogelijk om herinneringen op te halen en foto’s te sorteren op gebeurtenissen, iets wat we op de iPhone en andere smartphones al vaker zagen.